Golden Retriever      

 

Kant vagy szukát?

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

 

 
 

Kant vagy szukát?

Mikor végre eljutunk ahhoz a felelősségteljes elhatározásig, hogy családunkat egy négylábú szimatoló jószággal bővítsük, sok döntéssel kell még szembenéznünk. Ezek közül egyik a kiválasztandó kutya nemét érinti. Kan vagy szuka legyen az új jövevény? Egyáltalán nem mindegy.
Cikkünk ebben a döntésben segít olvasóinknak.
 


Sok vélekedést hallhatunk arról, hogy milyen nemű kutyát érdemes tartanunk. Sokan állítják, hogy a szuka kutyák odaadóbbak, jobban szeretik otthonukat és jobban bánnak a gyerekekkel. A kan kutyák mellet említik sokan, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint nőnemű társaik, ráadásul kevesebb gonddal járnak.
Mi nem akarjuk egyik nem mellet sem letenni a voksunkat, így a tényekre támaszkodunk. Megnézzük milyen problémákkal kell szembesülnünk az egyes ivaroknál.

A kanok

 

Mert pisilni ugye kell...
Az első kanokat érintő problémát a szobatisztaságra való nevelésnél fogjuk tapasztalni. Bár ilyenkor mindkét nemnél küzdelmes életszakasz elé nézünk, mégis a rosszcsont fiúk rátesznek még egy lapáttal.
A szuka kis korától kezdve, ha kis- vagy nagydolgát végzi, leguggol. A kan a kisdolog végzésénél a lábát felemeli és valamely bútorunkat, vagy a falat így biztosan megtiszteli lakásunkban.
A pisiléssel később is problémáink lehetnek. Míg a szuka kutyák általában gyorsan, egy menet alatt végeznek a dolgukkal, addig az ivarérett kanoknak természetesen muszáj a park összes fáját egyenként megjelölniük.


A szerelemért mindent
Az eszeveszett fajfenntartási ösztön mindkét nemnél különféle kihívásokat rejteget számunkra. A kan kutyáknál a csatangolás a legfőbb probléma. A kan kutyák van hogy 5 km-es körzetben megérzik a tüzelő szuka szagát. Ebben az esetben természetesen minden eszközt bevetnek, hogy felkeressék őt. Ebből adódik, hogy az elcsatangolt kutyák 90%-a kan.
Erről bővebben >>A kutyatartás legnagyobb kihívása<< című cikkünkben olvashat.

Utcai harcosok
Különösen sétáltatás közben okozhatnak problémát az egymás torkának ugró jószágok. Néha a gazdi is meglepődig, milyen agresszív rivalizáló ösztön bujkál kedvencében. Bár néha előfordulhat hogy két szuka között is nézeteltérés támad, de természetesen az ilyen fajta összecsapás leginkább a kanokra jellemző.
 

 

A szukák

Női problémák
Tüzelésnek mondjuk a nőivarú kutyánál azt az időszakot, amikor a peteérés lezajlik és a fogamzás lehetővé válik. A tüzelés időszaka általában 14 nap, egyes fajtáknál 21 napig is elhúzódhat. A szukák évente kétszer tüzelnek, Az ivarérett szuka első tüzelése 7-8. hónapos korában is bekövetkezhet. Ez az állapot kellemetlenségekkel járhat számunkra. A tüzelő szuka vérzik, így a padlót, vagy elkényeztetett „kanapékutyák” esetén az ülő és fekvőhelyeinket „. Sokan ezt elkerülendő egy bugyit adnak szerencsétlen kutyusukra.

 


Nem kívánt terhességek, avagy ki az apa?

Amennyiben nem élünk a fogamzásgátlás valamely módjával és szeretnénk elkerülni a nem kívánt terhességet, akkor rendkívüli módon kell vigyáznunk tüzelő kutyánkra. Egy kritikus időszakban a szukák is vágynak a románcra, ilyenkor nagyon nehéz visszatartani őket. Lehetőleg csak pórázon sétáltassuk az illető ebet, valamint megfelelően elzárt helyen tartsuk, mert amint már írtuk, egy szerelmes kan nem ismer akadályt, lehet az magas kerítés, drótháló vagy a tüzelő szuka nagy mérete. Ha nem vagyunk elég óvatosak, a baj percek alatt megtörténik, és onnantól visszafordíthatatlan. Két hónap múlva nagyon különleges keverék újszülöttekre számíthatunk.
Erről bővebben >>A kutyatartás legnagyobb kihívása<< című cikkünkben olvashat.
 

Ha ezzel a cikkel sem érzi közelebbinek a megoldást, és még mindig nem tudja letenni a voksát egyik nem mellet sem, akkor racionális megfontolások ide vagy oda, azt a kiskutyát válassza, amelyik először megmelengeti a szívét.

 

 
  Kapcsolódó cikkek:
 
mm   mm    
 

 

 

 
  Kiskutyát karácsonyra  

A kiskutyák etetése

 

A szobatisztaság

 
             
  Az ünnepek közeledtével sokakban felmerülhet a gondolat, hogy szeretteiket egy kis négylábú jószággal lepjék meg, mégis érdemes jobban átgondolnunk ezt a dolgot.  Tovább>>
 
  Amikor a családba új jövevény érkezik, a gazdik azt sem tudják mivel kedvezzenek az édes kis csöppségnek, mivel járjanak kedvében. Viszont a megfelelő táplálásnak nagy szerepe van a pici egészséges fejlődésében. Tovább>>   Egy normális körülmények között élő és egészséges kiskutya előbb utóbb szobatiszta lesz. Nem mindegy azonban az, hogy az ehhez vezető út milyen hosszú és küzdelmes lesz. Tovább>>
 
 
             
 
___________________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva  www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu Golden Retriever