Golden Retriever      

 

A szobatisztaság

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

 

Örömmel közölhetem, hogy egy normális körülmények között élő és egészséges kiskutya előbb utóbb szobatiszta lesz, hiszen alapvetően egy tiszta és okos állat. Nem mindegy azonban számunkra az, hogy a szobatisztasághoz vezető út milyen hosszú és küzdelmes lesz. Nézzünk pár módszert, ami segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot.
 

 

A kijelölt illemhely

Több út is vezet a sikerhez, hiszen a szobatisztaságra nevelés módszerei nagyban függnek a körülményektől, de az alapelvek ugyanazok. Rá kell szoktatnunk kutyusunkat, hogy mindig egy előre kijelölt, megfelelő helyen végezze el a dolgát. Mivel a kutyust élete első 3 hónapjában kockázatos a parkba vagy az utcára levinni, ezért van rá esély, hogy az első ilyen kijelölt hely a lakásunkban lesz. Szerencsésebb helyzetben vannak azok a gazdik, akik a kutyust már eleve házuk udvarára tudják szoktatni.

A lakás egy megfelelő, jól tisztítható részén helyezzünk el egy újságpapírt vagy egy kis peremű dobozt. A cél az lesz, hogy átmenetileg erre az illemhelyre szoktassuk rá a pici kutyát. Fontos, hogy a kiskutya általában törekszik arra, hogy egy helyen végezze a dolgát. Ezért szüksége van rá, hogy mindig egy kicsit érezze korábbi „művének” a szagát. Ne fertőtlenítsük és cseréljük teljes egészében tisztára ezt a kis vackot. Ellenben, ha más helyre sikerült a pisi-kaki, akkor valami jó szagos tisztítószerrel alaposan mossuk fel az érintett helyet, nehogy legközelebb is odacsábítsa a kis komiszt.


A nevelés alapszabályai

Kutyusaink alapvetően szeretnének a gazdik kedvében járni. Tehát a nagyon egyszerű kiindulópont legyen az, hogy ha kutyánk rosszat tesz akkor egy kicsit megdorgáljuk, ha valamit helyesen csinál - mondjuk a megfelelő helyen végzi dolgát - akkor megdicsérjük.

Ha ifjú négylábú barátunk esetleg nem a megfelelő helyre piszkít, vagy megrágcsál valamit és ezt utólag felfedezzük ne fenyítsük meg. A kiskutya nem fogja érteni az összefüggést a múltban végzett dolgok és a szidás között. Ezt az összefüggést akkor sem tudjuk megértetni kutyánkkal, ha esetleg vadul az összepisilt-kakilt perzsa szőnyeg irányába mutogatunk, vagy netalántán az orrát a „művébe” beletuszkoljuk. Ne tegyük!
Fontos azonban az, hogy határozott lépéseket tegyünk abban az esetben ha a kis komiszt éppen tetten érjük. Ilyenkor dorgáljuk meg a kiskutyát és ha tehetjük kapjuk fel és vigyük a kijelölt illemhelyére.

Dicséretként szeretgessük, simogassuk meg pici kutyánkat és lehetőleg mindig ugyanolyan szavakkal nyugtázzuk dicső tettét: „okos kutya, jó kutya, szép kutya”. A büntetésnél semmiképpen ne üssük meg a kiskutyát. Egy határozott és hideg „fujj, rossz kutya” megteszi a hatását. Ha már mindenképpen fizikailag is meg akarjuk dorgálni a kutyust, akkor a nyak feletti résznél megfogjuk és egy kicsit megrázzuk. Az anyakutya is így dorgálja a piciket, szóval tudni fogja miről van szó.
 
 

 

Mikor és hányszor?

A fiatal kutyusok két-három óránként végzik el a dolgukat. Evés, ivás, alvás vagy intenzívebb testmozgás után nagyon valószínű, hogy szükségét érzik egy jó kis pisilésnek, kakilásnak. Érdemes ilyenkor az illemhelyükre, vagy a szabadba vinni őket és várni a tettre. Természetesen siker esetén ilyenkor eszeveszettül dicsérjük meg a kis négylábút.

Amikor a pici kutyát már arra neveljük, hogy a szabadban végezze el a dolgát, akkor érdemes a korábbi kis illemhelyét szagmintának magunkkal cipelnünk a parkba. Hamar rá fog jönni, hogy mit várunk tőle. Próbáljunk nagyon figyelni arra, hogy mikor szeretne kimenni. Ilyenkor valószínűleg forgolódik, nyüsszög, kapar vagy esetleg kérlelően néz a kutya. Ebben az esetben ne késlekedjünk, mert hamar megtörténhet a „baleset”.

Öröm pisi – Bánat pisi

Sokszor előfordul a fiatal ebeknél, hogy bár már tudják hol kell végezni dolgukat, mégis néha-néha maguk alá csurrantanak. Ezt legtöbbször erős pozitív vagy negatív érzelmi hatások váltják ki a kiskutyáknál. Pozitív érzelmi hatás lehet a gazdi hazaérkezése, vagy egy rég nem látott ismerős látogatása. Negatív hatás lehet a hosszasabb egyedüllét, ijedség, vagy a gazdi túlságosan radikális büntetése. Legyünk türelemmel, előbb utóbb ezeket a kis baleseteket is kinövik a kis négylábúak.

Egy átlagos kutyus 4-6 hónapos kora között lesz teljesen szobatiszta. Erre az időszakra mindenkinek sok sikert és mindenek előtt rengeteg türelmet kívánok!

 

 

 
 

Forrás: kiskutya.hu

 

   
 
  Kapcsolódó cikkek:
 
mm   mm    
 

 

 

 
  Kant vagy szukát?  

A kiskutyák etetése

  Ugat, rág vagy virágot gyomlál?  
             
  Ha eldöntöttük, hogy új golden retriever kiskutyát fogadunk magunkhoz, a legfontosabb kérdés, amit ráadásul a legnehezebb eldönteni, hogy kan vagy szuka legyen. Tovább>>   Amikor a családba új jövevény érkezik, a gazdik azt sem tudják mivel kedvezzenek az édes kis csöppségnek, mivel járjanak kedvében. Viszont a megfelelő táplálásnak nagy szerepe van a pici egészséges fejlődésében. Tovább>>   Ugat, rág vagy virágot gyomlál a kutyád? Ha bármelyikre is igen a válasz, akkor tanácsos átszervezni a mindennapjainkat ebünkkel. Tovább>>
 
 
             
___________________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva  www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu Golden Retriever