Golden Retriever      

 

A tökéletes szőrzetért

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

 

 
 

F-vitamin, avagy vissza a természethez

Újságokban, tévében, interneten és a patikákban gyakran hallunk az omega zsírsavakról. Itt az ideje, hogy közelebbről is megnézzük, vajon háziállataink életében milyen jelentőséggel bírnak.

 A zsírsavak zsírok, olajok alkotói. Két fő csoportjuk szerint telített vagy telítetlen változatuk létezik. Előbbinél az atomjaik közti kötések maximálisan kihasználtak, ezek kis helyen képesek nagy mennyiségű energia elraktározását biztosítani (zsírszövet).
Utóbbinál viszont ún. kettős kötések is vannak, melyek miatt telítetlennek számítanak a kapcsolatlétesítési lehetőség kihasználása szempontjából.


Ezek az egyik legsokoldalúbb kémiai csoport képviselői, melyre annak idején a természet hívta fel a figyelmet. Orvosi megfigyelések igazolták, hogy olyan népeknél, népcsoportoknál ahol a halfogyasztás mindennaposnak számít, számos civilizációs betegségnek jelentősen kisebb az előfordulási aránya.

Az innen induló kutatások hívták fel a figyelmet az omega-zsírsavakra. Hamar kiderült, hogy ezek közül több előállítására nem is képes a szervezet – ezeket gyakran F-vitaminokként is emlegetik. Ezek esetében csak külső forrásból vagyunk képesek fedezni a szükségleteket.

Ezek a zsírsavak szinte minden szervrendszer működését képesek pozitív irányban befolyásolni.
 

 

Gyulladásos folyamatok csökkentése révén kiemelt a jelentőségük a bőr allergiás elváltozásainak kezelésében és ízületi gyulladások esetén. Koleszterinszint és trigliceridszint csökkentő hatásukról hallunk legtöbbször, de azt kevesen tudják, hogy még a szív teljesítményét is javítják az egyik belőlük képződő anyagon keresztül. Vérnyomás-szabályozásnál segítenek és többféle idegrendszert érintő megbetegedésnél (Alzheimer kór, skizofrénia) a romlást akadályozó funkcióval bírnak.

A vércukorszint csökkentése, a könnytermelés támogatása, az agyi öregedés gátlása, vagy fogyókúránál az anyagcsere gyorsítása ugyancsak jótékony hatása ennek a vegyületcsoportnak (nem beszélve arról, hogy zsírbontás során az idegi érintettségből eredő ideges, stresszes állapotot is tompítják).

Mindezen felsorolt hatások kutyák és macskák esetében is érvényesülnek.

Mostanra már náluk is éppúgy megjelentek a civilizációs ártalmak, mint nálunk, és ezek nagy része táplálkozásukkal függ össze. Éppen ezért logikus, hogy ugyanezen az úton, egy táplálkozás-kiegészítővel próbáljuk orvosolni a problémát az ő esetükben is.

 Számos omega-zsírsavakat tartalmazó készítmény létezik kisállataink számára, ám fontos tudnunk, hogy mire figyeljünk, ha hosszútávon hatékony készítmény akarunk választani.


Az omega-zsírsavak esetében fontos, hogy mind a 3-as, mind a 6-os jelzésű szükséges, ráadásul meghatározott,1:5-höz arányban. A leírásban ellenőrizhető kell legyen, hogy az adott termék mit is tartalmaz valójában. Emellett jó tudni, hogy igen sérülékeny anyagokról van szó, mivel levegővel érintkezve 12-15 nap alatt akár felére eshet vissza a hatékonyságuk. Így a csavaros-kupakos, naponta bontogatott termékekkel nem biztos, hogy jól járunk.

Megaderm - a tökéletes szőrzetért

A mi ajánlatunk a Virbac cég fejlesztése, amely Megaderm elnevezéssel került forgalomba. Mivel kis tasakokban van kiszerelve, ezért nem árthat a levegő oxigénje a készítménynek. Ráadásul E vitamin és A-vitamin hozzáadásával készül, ízesített változatban. A kisebb kiszerelést macskáknak és kb. 10 kg-ig terjedő kutyáknak (valamint görényeknek), míg a nagyobbat e fölötti testtömegre ajánljuk. Naponta egy tasakot érdemes adni (akár az ételre öntve, akár külön adagolva) 1-2 hónapig, utána pedig kétnaponta egy tasakra csökkenthető a kiegészítő mennyisége.
 

 

Alkalmazása segítséget nyújthat a bőr allergiás elváltozásaitól, atópiától szenvedő állatoknak, de eközben támogatja az ízületek védelmét, a keringési funkciókat. Merjük használni idős állatoknál az idegrendszeri folyamatok támogatására, immunrendszer erősítésére, emellett rejtett gyulladásos folyamatok esetében is segíti a szervezet saját védekező mechanizmusát.

Ha kiállításra készülünk, akkor 1-2 hónappal az esemény megkezdése előtt kezdve, a bőr egészségét és a szőrminőséget tudjuk befolyásolni az adása által.

Kemikáliákkal, gyógyszerekkel teli világunkban meg kell ragadjuk a lehetőséget, hogy a természet patikájából, mellékhatásoktól mentes lehetőségekkel próbáljuk kedvenceink egészségét megőrizni.

 

 A    szakmai ajánlása.

 

 
  Kapcsolódó cikkek:
 
mm   mm    
 

 

 

 
 

Állatgyógyászati samponok

 

A kiskutyák etetése

 

A szobatisztaság

 
             
  Az állatorvosok a bőrgyógyászatban széles körben alkalmazzák a samponokat. Mennyire hatékony ez? Hogyan használjuk? Miket lehet vele gyógyítani/megelőzni? Tovább>>
 
  Amikor a családba új jövevény érkezik, a gazdik azt sem tudják mivel kedvezzenek az édes kis csöppségnek, mivel járjanak kedvében. Viszont a megfelelő táplálásnak nagy szerepe van a pici egészséges fejlődésében. Tovább>>   Egy normális körülmények között élő és egészséges kiskutya előbb utóbb szobatiszta lesz. Nem mindegy azonban az, hogy az ehhez vezető út milyen hosszú és küzdelmes lesz. Tovább>>
 
 
             
 
___________________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva  www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu Golden Retriever