Golden Retriever      

 

A kölyökkutyák féregtelenítése

 

Főoldal

Cikkek Kiskutyák Hírlevél Kutyaeledel Kennelek Szemi Kapcsolat
dd
Megjelenés Jelleme Fejlődés Nevelés Táplálás Gondozás Betegségek Egészség 

 

A kölyökkutyák hengeresférgek okozta fertőzöttségei - az orsóférgesség és a kampósférgesség nagyon elterjedt betegségek világszerte.

A magasan fejlett állattartási kultúrával rendelkező országokban is - statisztikai adatok tanúsága szerint - a kölykök fertőzöttsége eléri a 60%-ot, vagyis három kölyök közül kettő ezen belső élősködők valamelyikével vagy akár egy időben mindkettővel is fertőzött lehet.
Ráadásul a kölyökkutyákban és emberben is megbetegedést okozható parazitákat a természet többféle túlélési technikával látta el, így az ellenük való védekezés és az eredményes gyógykezelés a tenyésztő, az állatorvos és az Ön együttműködését igényli.


Orsóférgek – következményei és hatékony védekezés


A kölyökkori féregfertőzöttségek közül a legelterjedtebb az orsóférgesség. A kölykök már magzati korban, az anyaállatban megbúvó és a vemhesség során aktivizálódó féreglárvákkal fertőződhetnek és így akár már kéthetes korukban maguk is féreghordozók lehetnek. A szukában élő lárvák a tejmirigybe is eljuthatnak és minden egyes szopás alkalmával fertőzik a kicsiket. A kölykök megfertőződhetnek anyjuktól illetve egymástól közvetlenül is, a bélsárral a külvilágra jutó peték szájon át történő felvételével.
A fertőzött kölyök gyakran kedvetlen, étvágytalan, evés után gyakran hány, hasmenése van, szőrzete borzolt és fénytelen, hasa puffadt. Súlyos esetben a lárvák vándorlása tüdőgyulladást is okozhat. A kifejlett férgek anyagcseretermékei súlyos idegrendszeri tüneteket illetve kis kedvencünk halálát is okozhatják.
A bélsárban megjelenő spagetti-szerű férgek pedig egyértelmű bizonyítékai a fertőzöttségnek. Ha férgek nem ürülnek a bélsárral, de állatorvosának gyanúja van a kis kölyök orsóféreggel való fertőzöttségére, a soronkövetkező védőoltás beadásával egyidőben vagy azelőtt a bélsár mikroszkópos vizsgálatával azt ki tudja zárni vagy a peték jelenléte alapján azt meg tudja erősíteni és a megfelelő gyakorisággal elvégzett kezeléssel kedvence újra egészséges lesz.
Féregfertőzöttség esetén a védőoltás beadását gyakran elhalasztjuk, annak érdekében, hogy kedvence a védőoltásra jól reagáljon és a fontos fertőző betegségektől biztosan védett legyen az oltások beadása után.
Az orsóférgesség elleni védekezés legfontosabb eleme a kölykök kéthetes korában kezdett és három hónapos korukig kéthetente elvégzett tervszerű féregtelenítés.

Kampósférgek – következményei és hatékony védekezés

A kampósférgesség hasonlóan az orsóférgességhez a kölyökkor jellemző megbetegedése. A bélsárban szabad szemmel alig észrevehető rövid, hajszálszerű férgek gyakran okoznak hasmenést, hányást, súlyos esetekben gyakran a kölyök halálával végződő vérömléses bélgyulladást.
A kampósférgekkel is megfertőződhetnek a kölykök anyjuktól a szopások alkalmával, így a fertőzöttség már két-három hetes korban megjelenhet és megbetegítheti a kölyköket.
A kölykök kéthetes korában kezdett és három hónapos korukig kéthetente elvégzett tervszerű féregtelenítésre a Banminth pasztát ajánljuk, amely kiszerelésének és ízének köszönhetően könnyű adagolást tesz lehetővé.
 
 

 

A férgek az emberre is veszélyesek

Az orsóférgek és a kampósférgek emberegészségügyi szempontból is jelentősek.
Bár a férgek az emberben nem fejlődnek ivaréretté - vagyis nem jutnak a bélcsatornába és nem jelennek meg a székletben sem - egyes fejlődési alakjaik, az ún. lárvák, főleg gyermekekben kellemetlen tünetekkel járó megbetegedéseket (csalánkiütés, hörghurut és tüdőgyulladás illetve látási zavarok) okozhatnak. Ezért is kell odafigyelnünk kedvenceink megfelelő féregtelenítésére. A családunk, a gyermekeink és kedvencünk egészsége is ezt kívánja meg tőlünk.

Minden egyéb, féregtelenítést érintő kérdésben forduljon bizalommal állatorvosához, kérje tanácsát és tartsa be az általa ajánlottakat. Mi, állatorvosok ezzel is segítünk Önnek és kedvencének egy felhőtlenül boldog barátság megalapozásában.
    A  szakmai ajánlása


    Szerző: Dr. Varga Zsolt / Zoetis Kft.1123 Budapest, Alkotás u. 53.
 
 
___________________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva  www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu Golden Retriever