Golden Retriever      

 

Általános gondozási tudnivalók

 

Főoldal

Cikkek Apróhirdetés Kennelek Kutyaeledel Szemi Facebook Kapcsolat

  

Szőrzetápolási igénye

E kutya szőrzetét rendszeresen kell kefélni és fésülni, különösen az összetapadásra hajlamos helyeken, például a fül mögötti részen vagy a deréktájon. Ehhez olyan fésűt javaslunk, aminek egyik oldala kefés kialakítású. Bátran fésüljük ki a csomókat kedvencünk szőréből. Ha már sok ideje nem foglalkoztunk vele, ollóra is szükségünk lehet a nagyobb csomók óvatos kivágásához (amennyiben ezeket nem távolítjuk el, egyre több szőr tapad hozzájuk).

Fürdetni évente vagy félévente ajánlatos, ezen kívül még abban az esetben, ha kutyánk "beparfümözte" magát, azaz valami - számunkra - bűzlő dologba hentergett bele a séta folyamán.
Évente egyszer érdemes elvinni egy színvonalas kutyakozmetikába, hogy lenyírják a szőrét.

A talppárnák közt növő szőrt bizonyos időszakonként le kell nyírni, különben ágdarabok, kavicsok, és hasonló idegen anyagok akadhatnak bele.
A füleket is gyakran kell ellenőrizni, és szükség esetén le kell nyírni a fül lebenye alatt, a hallójárat nyílása körül növő szőrt is; ezzel megakadályozható a hallójárat elzáródása, ami idővel gyulladássá fajulhatna.


A fogak ápolása

 
Honnan lehet tudni, hogy a kutyának fogproblémái vannak? Ez nagyon egyszerű. Mindössze annyit kell tennie, hogy felemeli a kutya felső ajkát, és megnézi a fogait.
A plakk vöröses-barna elszíneződés a fogon a fogíny tövében. Fogkőlerakódáskor az addig rózsaszínű fogíny piros és duzzadt lesz. Ha nem kezdi meg időben a kezelést, a fertőzés tovább fejlődhet, amely nemcsak a rossz lehelet forrása, de ami még rosszabb, a felső vagy alsó állkapocs károsodáshoz, illetve a fog kihullásához vezethet.
 
El kell vinnie kutyáját az állatorvoshoz, aki majd megtisztítja a fogait. Ennek a technikája nagyon hasonló ahhoz, mint amit az embereknél végeznek, de a kutyáknál ez altatásban vagy legalábbis (ez a ritkább) nyugtató beadása után történik.

Kutyánk fogának otthoni tisztítása
Kellemtlen szájszag ellen remek megoldás lehet egy darabokra vágott alma, ami emellett vitaminokban gazdag,bár ezt nem minden kutya hajlandó elrágcsálni.

Bizonyos speciális, rágható termékek nagy mértékben csökkenti a lepedék- és a fogkőlerakódást, valamint a fogínygyulladást és a rossz leheletet.

A türelmesebbek megpróbálkozhatnak a kutya-fogmosással is. Ez igazán könnyű feladat, először is vásároljon kutyájának speciális fogkefét és fogkrémet a rendelőben vagy egy kisállat üzletben.
Kezdje azzal, hogy egy kis fogkrémet rak az ujjára, majd a fogkrémet kutyája elülső fogaira és fogínyére masszírozza. Néhány alkalom után az ujja helyett használjon kutya fogkefét vagy gyerek fogkefét, puha lószőrrel és körkörös végződésekkel ellátva. Először csak az elülső fogakat tisztítsa, fel és le mozdulatokkal a felső, majd az alsó részen – pont úgy, ahogy az emberek szokták. Amikor a kutya már hozzászokott ehhez a procedúrához, akkor kezdje el tisztítani a mélyebben fekvő fogakat is, először az őrlőfogak előtti fogakat, majd az őrlőfogakat ugyanazzal a mozdulatsorral, amellyel a metszőfogakat tisztította.

 
 

   Kapcsolódó cikkek:

  Megjelenése, kinézete >>
 
Jelleme, viselkedése >>
  Fejlődés, a kölyök felnő >>
  Nevelés, tanítás >>
  A helyes táplálás >>
  Leggyakoribb betegségek >>
  Egészség, egészségmegőrzés >>
  Eredete, történelem >>
 

___________________________________________________________________________________

Minden jog fenntartva 2015. www.goldenretri.hu Kapcsolat: info@goldenretri.hu