Leendő gazdiknak Tulajdonosoknak

A Golden Retriever kiskutya etetése

A Golden Retriever kiskutya etetése, táplálása kiemelkedően fontos a pici egészséges fejlődése érdekében. Mikor a családba új jövevény érkezik, a gazdik azt sem tudják mivel kedvezzenek az édes kis csöppségnek, mivel járjanak kedvében. Viszont a sok kis jutalom vagy a túlzott etetés egyáltalán nem egészséges a kiskutya számára. Nem csak az számít, hogy mit és mennyit eszik, hanem az is, hogy mikor eszik a Golden Retriever kiskutya. Emellett az ivásra is különösen nagy figyelmet kell fordítanunk.

Cikkünk a Golden Retriever kölyök táplálásának alapvető szabályait és néhány nélkülözhetetlen jótanácsot tartalmaz. A kifejlett kutya számára megfelelő táplálékról A helyes táplálás című bejegyzésünkben írunk.

MIT EGYEN A GOLDEN RETRIEVER KISKUTYA? (7-10 hetes kor)

Fontos, hogy kérdezzük meg a tenyésztőtől, mivel etette a kiskutyát. Csak olyan kiskutyust szabad haza vinnünk, aki már nem szopott, hanem legalább 1 hete teljesen önállóan evett. A tenyésztők általában egy bébiknek való elválasztó táppal kezdik az evés tanítását a kicsiknek, többnyire beáztatva. Feltétlenül ugyanazzal a táppal kell etetni a kicsit az elején, hiszen megszokott környezetéből kiszakítottuk, legalább ez maradjon állandó a Golden Retriever kiskutyának. Ha ezt nem tartjuk be, nagy valószínűséggel hasmenése lehet a kicsinek.
Később természetesen átállhatunk más tápra. Ezt a következőképpen tehetjük: Keverve adjuk a tápot, arányosan 1 hét alatt növelve az új táp arányát, végül csak azt adva neki.

MIT EGYEN A GOLDEN RETRIEVER KÖLYÖKKUTYA? (3-12 hónapos kor)

10-12 hetes korára már megerősödik a kutyusunk. Ekkor már kaphat tőlünk a táp mellett zöldséget, rizst, később már akár sovány húst is. A legegyszerűbb megoldás a Golden Retriever kiskutya etetésére természetesen egy jó minőségű száraz táp. Ebben az életkorban még „puppy”, azaz kölyöktápot adjunk Golden Retrieverünknek, hiszen még más összetételű eledelre van szüksége, mint egy kifejlett kutyusnak. Ne sajnáljuk rá a pénzt, viszont ne csak az árat nézzük! A megfelelő kutyaeledel kiválasztásához A helyes táplálás című bejegyzésünkben igyekszünk több segítséget nyújtani.

HÁNYSZOR KELL EGY NAP ENNIE A GOLDEN RETRIEVER KISKUTYÁNAK?

Amikor hozzánk kerül a picúr, a tenyésztő javaslatát meghallgatva, minél többször etessük meg a kisutyát. Ne adjunk sokat neki, még nem tudja mennyi az elegendő számára. 10 percig hagyjuk előtte az eledelt, majd érdemes eltenni. A kezdeti, napi 4-5 etetést háromszori etetés válthatja fel, majd 18 hónapos korától a napi egy (vagy két részre osztva napi kettő) adag táplálék elegendő számára.

MI A HELYZET AZ IVÁSSAL?

Ha nem beáztatott tápot adunk a kicsinek (kizárólag vízben), akkor különös gondot kell fordítanunk az ivásra. A lakás vagy udvar több pontjára is helyezzünk el itató tálat, amíg nem jegyzi meg, hol a víz. Így ha eszébe jut, hogy szomjas, könnyebben rátalál. Evés után mindig kínáljuk meg egy kis vízzel! Fontos, hogy a vize mindig tiszta és friss legyen!

Bizonyos téveszmékkel ellentétben a tehéntej nem való a kutyának. Legtöbbször (csak) hasmenést okoz. A tiszta víz a legideálisabb folyadék számára. Ebbe akár csepegtethetünk kutyáknak való Béres cseppet.

MIT TEGYÜNK, HA HASMENÉSE VAN A GOLDEN RETRIEVER KISKUTYÁNAK?

mikor hazavisszük a kutyust a stressztől, környezetváltozástól is lehet 1-2 napig hasmenése. Azonban fordítsunk nagy figyelmet a kicsi székletére. Ha folyékonyabb a széklete, hagyjunk ki 1-2 etetést, majd főtt rizst adjunk a neki amíg nem lesz formás a széklete. Ha nem múlik el, forduljunk állatorvoshoz, aki a megfelelő gyógyszert, antibiotikumot felírja számára! Fontos a kezelés, hiszen hamar legyengül a kicsik teste. A leggyakrabban előforduló betegségekről bővebben Gyakori betegségek című bejegyzésünkben írunk.

MIKOR ADHATUNK CSONTOT A KUTYÁNAK?

3 hónapos korában, finom, porcogós csontot adhatunk a kicsinek, ha már jól táplálkozik. Ez legyen például csirkenyak. Fontos hogy a felnőtt kutyának se adjunk csöves csontot, mivel szilánkosan törik és átszúrhatja a beleit, ami belső vérzést és halált okozhat.

AZOK A JUTALOMFALATOK…

Ne halmozzuk el kedvencünket kutyasütivel. Ha adunk is neki, mindenképp számítsuk bele a napi étkezésbe. Adhatunk rágcsálásképp répakarikát vagy almaszeletet neki, vagy a már jól megszokott tápot is. A legtöbb kutyánál egy játékkal is elérhetjük a megfelelő motivációt!

Forrás: kiskutya.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük