Leendő gazdiknak Tulajdonosoknak

A kiskutyák etetése

Amikor a családba új jövevény érkezik, a gazdik azt sem tudják mivel kedvezzenek az édes kis csöppségnek, mivel járjanak kedvében. Viszont ez abszolút nem egészséges a kiskutya számára, hiszen a megfelelő táplálásnak nagy szerepe van a pici eb egészséges fejlődésében. Nem csak az számít, hogy mit és mennyit eszik, hanem az is, hogy mikor eszik kedvencünk. Az ivásra is különösen nagy figyelmet kell fordítanunk.

Cikkünk a kölyökkutya táplálásának alapvető szabályait, néhány nélkülözhetetlen jótanácsot tartalmaz. A Golden Retriever kutya számára megfelelő táplálékról A helyes táplálás című bejegyzésünkben írunk.

MIT EGYEN A „KISKUTYA”? (7-10 hetes kor)

Fontos hogy kérdezzük meg a tenyésztő mivel etette a kiskutyát. Csak olyan kiskutyust szabad haza vinnünk, aki már nem szopott, hanem legalább 1 hete teljesen önállóan evett. A tenyésztők általában egy drágább bébiknek való elválasztó táppal kezdik az evés tanítását a kicsiknek, többnyire beáztatva. Feltétlenül azzal a táppal kell etetni a kicsit amit megszokott, hiszen megszokott környezetéből kiszakítottuk, legalább ez maradjon állandó a kiskutyának. Ha ezt nem tartjuk be nagy valószínűséggel hasmenése lesz a kicsinek. Később természetesen átállhatunk más tápra. Ezt a következőképpen tehetjük: Keverve adjuk a tápot, arányosan 1 hét alatt növelve az új táp arányát, végül csak azt adva neki.

MIT EGYEN A „KÖLYÖKKUTYA”? (3-12 hónapos kor)

10-12 hetes korára már megerősödik a kutyusunk. Ekkor már kaphat tőlünk a táp mellett zöldséget, rizst, később már sovány húst, csirkenyakat is. A legegyszerűbb megoldás a kutyus etetésére egy jó minőségű száraz táp. Ne sajnáljuk rá a pénzt, hiszen a legjobb minőségű táplálékra van szüksége a fejlődéshez a kiskutyának. „Puppy”, azaz kölyök tápot adjunk a kutyusnak, hiszen még másra van szüksége mint egy felnőttnek. A megfelelő kutyaeledel kiválasztásához A helyes táplálás című bejegyzésünkben igyekszünk segítséget nyújtani.

HÁNYSZOR KELL EGY NAP ENNIE A KICSINEK?

Amikor hozzánk kerül a picúr, a tenyésztő javaslatát meghallgatva, minél többször etessük meg a kutyát. Ne adjunk sokat neki, 10 percig hagyjuk előtte az eledelt majd vegyük el tőle, még nem tudja mennyi az elegendő számára. A kezdeti, napi 4-5 etetést háromszori etetés válthatja fel, majd 18 hónapos korától a napi egy, de inkább kétszeri kevesebb táplálék elegendő számára.

MI A HELYZET AZ IVÁSSAL?

Ha nem beáztatott tápot adunk a kicsinek (kizárólag vízben), akkor különös gondot kell fordítanunk az ivásra. A lakás vagy udvar több pontjára s helyezzünk el itató tálat amíg nem jegyzi meg hol a víz, így ha eszébe jut hogy szomjas könnyebben rátalál. Evés után mindenképp kínáljuk meg egy kis vízzel. Fontos hogy a vize mindig tiszta és friss legyen!

A tej viszont nem jó a kutyának. Legtöbbször hasmenést okoz, ne adjunk tejet neki! A tiszta víz a legideálisabb folyadék számára, amibe csepegtethetünk kutyáknak való Béres cseppet.

MIT TEGYÜNK, HA HASMENÉSE VAN A KUTYUSNAK?

A legfőbb, hogy nem kell megijedni, amikor hazavisszük a kutyust a stressztől, környezetváltozástól is lehet 1-2 napig hasmenése. Azonban fordítsunk nagy figyelmet a kicsi székletére. Ha folyékonyabb a széklete, hagyjunk ki 1-2 etetést, majd főtt rizst adjunk a neki amíg nem lesz formás a széklete. Ha nem múlik el, forduljunk állatorvoshoz, aki a megfelelő gyógyszert, antibiotikumot felírja számára! Fontos a kezelés, hiszen hamar legyengül a kicsik teste. A leggyakrabban előforduló betegségekről bővebben Gyakori betegségek című bejegyzésünkben írunk.

MIKOR ADHATUNK CSONTOT A KUTYÁNAK?

3 hónapos korában, finom, porcogós csontot adhatunk a kicsinek, ha már jól táplálkozik. Ez legyen például csirkenyak. Fontos hogy a felnőtt kutyának se adjunk csöves csontot, mivel szilánkosan törik és átszúrhatja a beleit, ami belső vérzést és halált okozhat.

AZOK A JUTALOMFALATOK…

Ne halmozzuk el kedvencünket kutyasütivel. Ha adunk is neki, mindenképp számítsuk bele a napi étkezésbe. Adhatunk rágcsálásképp répakarikát vagy almaszeletet neki, vagy a már jól megszokott tápot is. A legtöbb kutyánál egy játékkal is elérhetjük a megfelelő motivációt!

Forrás: kiskutya.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük