Fajtacikkek

A Golden Retriver nevelése

A kutya megfigyelőképessége, hozzátartozóinak adott hanglejtése iránti érzékenysége és a zajok, a gesztusok és az események egymással való összekötésének képessége által képes elsajátítani, megérteni egy bizonyos ,,szókincset”.

Az első szó, amelyet a kutyának meg kellene tanulnia, a neve. Az összes parancsot , amelyet majd megtanul, úgy fogjuk neki mondani, hogy először kedvesen megszólítjuk a nevével. Ez figyelmessé és fogékonnyá teszi majd.

Javaslatunk: Kis Golden Retrieverünket úgy szólítsuk nevén, hogy örüljön, ha hallja, tehát kedves, bátorító hangon. Ezáltal sokkal hamarabb megtanulja a nevét.

SZOBATISZTASÁG

Miután egy kiskutya beköltözött új otthonába, a következő1-2 hétben valószínűleg lesz mit feltörölni utána a padlóról, és összetakarítani a szőnyegről. Nincs ez másképp a Golden Retriever kölyköknél sem.

Fontos: Egy ilyen korú kutyakölyök még nem képes túl sokáig visszatartani vizelési ingerét. Ha észrevesszük, hogy a kutyusunknak pisilnie kell, akkor nagyon hamar meg kell neki találni a megfelelő helyet.

A következő időkben csak rajtunk fog múlni, hogy megtanítsuk a kutyának, hogy hol vizelhet. Természetéből kifolyólag a kutya nagyon tiszta állat, és soha nem piszkít oda, ahol alszik. Ha betartja a következő utasításokat, akkor Golden Retriever hamarosan az egész lakást olyan helynek fogja tekinteni, ahol alszik és játszik, és ekkor nem piszkít oda többet.

A szobatisztaság alapszabályai:

   – Mindig dicsérjük meg a kutyát, ha kint végezte el a dolgát.

   – Alvás és evés után mindig vigyük arra a helyre, ahol könnyíthet magán.

   – Figyeljünk rá játszadozás közben. Ha nagyon keres valamit, akkor ne habozzunk, menjünk vele ki a szabadba.

   – Ha véletlenül mégis a lakásban vizelne – ami kezdetben normális – ne büntessük meg, hanem hangosan csak annyit mondjunk: ,,nem”, és vigyük ki a kölyköt arra a helyre, ahol vizelhet.

   – Az esti etetés ne történjen nagyon későn, és lefekvés előtt még egyszer menjünk ki a kutyával.

   – Eleinte még éjszaka is egyszer-kétszer vizelnie kell majd. Mivel ezekben az időkben még az mi ágyunk mellett alszik, észre fogjuk venni, ha felébred. Ekkor gyorsan menjünk ki vele.

Ez az első időszak természetesen nagyon fárasztó, de fel a fejjel: a kölyök megnő, és vele együtt a hólyagja is. Akkor nem kell majd olyan sokszor vizelnie, és megtanulja ezt jelezni is. Egy pár hét múlva ezek a kezdeti nehézségek elmúlnak.

A szobatisztaságról bővebben a Szobatisztaság című cikkben olvashat.

A HÁZIREND

A Golden Retriever kutya (is) a ,,szokások állata”, azaz egyértelmű hierarchikus rendre és olyan vezérfonalakra van szüksége, amelyekhez tarthatja magát. Ha ma megteheti azt, amit holnap nem, akkor mindig meg fogja próbálni elérni azt, ami számára kellemesebb. Ezért már az elején állítsunk fel egy házirendet fix szabályokkal, amelyeket a kutyának be kell tartania:

1. szabály: az asztalnál nem szabad kunyerálnia. Tehát az asztalnál nem szabad semmit adni neki, bármennyire szépen néz is.

2. szabály: a ruhadarabok, például a zoknik vagy a cipők, valamint a bútorok, a szőnyeg stb. a kutya számára tabuk. Adjunk neki inkább olyan tárgyakat, amelyeket rágcsálhat, szétszedhet.

3. szabály: nem szabad az asztalról ételt lopnia. Ne adjunk erre lehetőséget neki, mert különben egy óvatlan pillanatban újra és újra meg fogja kísérelni.

4. szabály: nem szabad a kanapéra feküdnie. Ha ez fontos nekünk, akkor egyszer sem tehet kivételt ez alól.

Fontos: A nevelés kulcsszava a következetesség. Rajtunk fog múlni, hogy kutyánkból zsarnok vagy kellemes lakótárs válik-e.

A fent nevezett tilalmak mellett a házirendnek tartalmaznia kell a kutya igényeit is: a Golden Retriever kedveli a társaságot, ezért szüksége van emberekből álló ,,falkája” közelségére, valamint fontos, hogy pihenés vagy alvás közben nem szabad zavarni.

A Golden Retriever jelleméről A Golden Retriever jelleme című bejegyzésben olvashat.

A SZOCIALIZÁLÓDÁS

Mai világunk túlzottan tele van ingerekkel: zajokkal, szagokkal, a forgalommal, tömeggel stb. A Golden Retriever kutya egészséges pszichikai fejlődésében fontos szerepet játszik az, hogy lehetőleg már kölyökkorában megtapasztalja azt, ami felnőtt kutyaként várni fogja. 8-16 hetes korában különösen fogékony és tanulékony. Ezért ebben az időszakban lehetőség szerint sok olyan szituációval ismertessük meg, amellyel idősebb korában is találkozni fog. Ily módon elérhetjük azt, hogy felnőtt kutyánk később majd csak tényleg kivételes esetekben jöjjön ki sodrából.

A szocializálódás azonban nem csak a környezet megismerését jelenti. A fejlődő kutyának találkoznia kell fajtársaival is. Társasági lényként szüksége van kutyákkal való kapcsolatokra ahhoz, hogy egészséges társasági viselkedést legyen képes kialakítani. Sok helyi kutyaiskola hetente kétszer-háromszor jellemfejlődési játszónapokat vagy úgynevezett kölyökiskolákat tart. Ezeknek alkalmával a kiskutyák felnőtt társaikkal való kapcsolat közben elsajátítják a helyes társasági viselkedést. Emellett különböző környezeti ingerekkel és zajokkal is megismerkednek.

A LEGFONTOSABB VEZÉNYSZAVAK

Fontos, hogy az összes parancsot úgy kezdjük, hogy a kutyát nevén szólítjuk. Így felhívjuk figyelmét.

,,NEM!”

Valószínűleg az első parancs, amit a kutya meg fog tanulni, a ,,Nem!” lesz. A kis Golden Retriever igazán egy olyan lény, aki mindent pontosan meg akar vizsgálni. Ezért eleinte sok olyan szituáció fog akadni, amikor nemet kell mondania neki. Ilyenkor mondjuk ki a nevét, és hangosan és érthetően azt, hogy ,,nem”. Először valószínűleg alig fog reagálni, lehet, hogy éppen csak egy röpke pillantást vet majd ránk, de nem fogja magát jobban zavartatni. Ekkor menjünk oda hozzá, még egyszer ismételjük meg nyomatékosan a parancsot, majd fogjuk meg, és adjunk neki ahelyett a például drága cipő helyett, amit éppen rág, egy harapnivaló fadarabot. Az is előfordulhat, hogy még most sem fogadja el a ,,nem”-et. Ilyenkor türelmesen és következetesen ki kell tartanuk amellett, hogy a cipő tabu, de a fadarab megengedett. Mihelyst elfogadja a nemet nagyon dicsérjük meg.

Hogy az egész nap ne csak ,,nem”-ekből álljon – hiszen az életnek örömet is kell hoznia – gondoljuk át, hogy mi az, ami abszolút tabu. Néhány ,,nem” szituációnak már kezdetben elejét lehet venni: azokat a dolgokat, amelyek arra ösztönzik a kutyát, hogy megrágja őket, eleinte pakoljuk el. Ehelyett tegyünk számára néhány játékot elérhetővé.

,,HOZZÁM!”

A második parancs, amelyet kezdettől fogva gyakoroltatni kell vele, a ,,hozzám”. Ezt a parancsot nem csak a szabadban póráz nélkül lehet gyakorolni, hanem a lakásban és a bekerített kertekben is. Ezt az utasítást csengő, barátságos hangon mondjuk ki, mintha a kutyára valami nagyon jó várna. Ha odajön, akkor nagyon fontos, hogy kiadós dicséretet kapjon.

Javaslatunk: A ,,Hozzám” parancs gyakorlásánál hasznos lehet, ha leguggol, amikor hívja a kutyát.

,,ÜL!”

Az ,,ül” a harmadik parancs, amely megkönnyíti a Golden Retreiverrel töltött napjainkat. Ezt például akkor mondhatjuk neki, amikor nyalánkságot kap. Ha érti a parancsot, akkor amíg megkapja a finom falatot, szépem ülve marad, és nem ugrik önre. Annak érdekében, hogy megtanulja mit kell tennie, finoman nyomjuk le hátsó részét, és közben mondjuk, hogy ,,ül”. Ha ül nagyon dicsérjük meg, és adjuk oda neki jutalmát. A nyalánkság segít abban, hogy ez a feladat jól bevésődjön. Később pedig más alkalmakkor is végre fogja hajtani ezt a parancsot, ha mi úgy akarjuk. Hiszen ne feledjük, hogy a Golden Retriever nagyon okos állat, és amit egyszer megtanult, azt sohasem fogja elfelejteni.

Ez a három parancs általában elegendő a golden retrivel való mindennapi kapcsolat során. De mivel ez a kutyafajta könnyen tanul, ezért a legtöbbször több mindenre is megszokták tanítani. Például: fekszik, marad, pitizik, forog, pacsi, ugrik, stb. De ezeknek a parancsoknak a többsége már csak arra való, hogy a gazdi és kutyája közötti kapcsolat fejlődjön, és az összhang növekedjen.

DICSÉRET ÉS BÜNTETÉS

Előzetesen le kell szögeznünk, hogy a kutya nem érti az emberi értelemben vett ,,büntetést”. A kutya nevelésében a büntetés inkább a tilalom betartásával egyenlő. Alapjában véve nagyon csínján kell bánni a büntetéssel, mint nevelőeszközzel. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint kevés alkalmat a kutyának arra, hogy engedetlen legyen. Tervezzük úgy a nevelést, hogy többször részesülhessen dicséretben, mint büntetésben. És főleg eleinte nagyon dicsérjük meg. Hangunkból hallania kell a szeretett Golden Retrieverünknek az örömöt.

Fontos: Csak akkor szabad Rolden Retrievert megbüntetni, ha rajtakaptuk azon, hogy rosszat csinál.

Ha szükség van büntetésre, akkor az a következő fokozatokban történjen:

   – Ha a határozott ,,nem” nem elegendő, akkor erősen fogjuk meg nyakát, és mondjuk azt, hogy ,,nem” miközben oldalra tolja.

   – Ha ez nem elég, ragadjuk meg pofáját, nézzünk mélyen a szemébe és ismételjük meg határozottan a ,,nem” – et. Ezt a fogást uralkodási gesztusként már anyjától ismeri. A kutyamama ugyanis úgy teremti meg a tekintélyét, hogy pofájával befogja a kiskutyák száját.

   – Ha még ez sem vezet sikerhez, akkor nyomjuk a földre, miközben megismételjük a parancsot. Ezt a ,,nyelvet” is a kutyafalkából ismeri. Mostanra már fel kellett fognia, hogy ön mit vár el tőle. Ne felejtsük el: a Golden Retriever érzékenyen reagál a szidásra, tehát nehogy túlzásba vigyük.

Fontos: ha kutyánkat már nagyon régóta hívjuk, és már dühösek vagyunk, de végül is mégis odamegy hozzánk, akkor nem szabad leszidnunk. Azt ugyanis a kutya nem képes felfogni, hogy hirtelen miért kap ki, amikor odament.

HIRTELEN VISELKEDÉSVÁLTOZÁSOK

Abból is származhatnak problémák, ha a Golden Retrievernek nem teljes, hanem unalmas és magányos életet kell élnie. Üvölteni fog, ha ketrecben van, és megpróbál onnan kitörni, és a lakásban pedig megkísérli összetörni a berendezést. Ilyenkor meg kell változtatni a tartási szokásokat, és hozzá kell igazítani azokat a kutya igényeihez.

Ha a szobatiszta kutya hirtelen ismét bepiszkít, akkor először azt kell tisztázni, hogy nem beteg-e. Ha nem, akkor ennek okát a kutya pszichéjében kell keresni. Volt valami súlyos változás a családban? Egy kisbaba született talán? Lehet, hogy a Golden Retriever elhanyagolva érzi magát. Maradjunk nyugodtak, és ismét kezdjük el szobatisztaságra tanítani úgy, mint akár kölyökkorában.

A pubertáskorban, tehát 5-15 hónapos korában is megváltozhat a viselkedése. Erről bővebben a Golden Retriever fejlődése című bejegyzésben olvashat.

Előfordulhat, hogy Golden Retrieverünk fejlődési folyamatában az előző magabiztosság átalakul bizonytalansággá. A kutya hirtelen félőssé válhat a számára már ismerős szituációkban. Ilyenkor maradjunk nyugodtak, és ne kezdjük el sajnálni, sem simogatni, ezt ugyanis úgy venné, mintha dicséretben részesülne magatartása miatt. Ez a félősség azonban gyakran magától elmúlik. Sajnálatunk vagy az bizonytalanságunk azonban nem szabad, hogy viselkedésében megerősítse a kutyát. Néha segít, ha először elkerüljük a félelmet kiváltó szituációkat azért, hogy a stresszt fokozatosan, céltudatosan és óvatosan ismertessük meg a kutyával, és így magabiztosságát kis lépésekben adjuk vissza neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük