Szakmai ajánlás Virbac

A kullancsok elleni védelem

A kullancsok nagy veszélyt jelentenek a háziállatok, de főként a kutyák számára, mert legtöbbször kutyák a kullancsok gazdái. A kullancs éretlen alakjai gyakran az erdőkben, pusztákon vagy a bozótban található, kisebb állatokon táplálkoznak. A kifejlett egyedek nagyobb gazdafajokon, például az erdős területre tévedő kutyákon élősködnek.

A kullancsok gerinces gazdafajok obligát vérszívói, azaz táplálkozásuk és fennmaradásuk teljes mértékben a vérszívástól függ. Előfordulásuk gyakorisága a hőmérséklettől, a levegő páratartalmától és a napsütés intenzitásától függ. Főként tavasztól őszig aktívak.

A populáció növekedésének köszönhetően a kullancsok manapság már megtalálhatóak a városi parkokban és kertekben is. A Rhipicephalus sanguineus különleges előszeretettel fordul elő emberi létesítmények közelében is.

Cikkünk a Virbac szakmai ajánlása.

VESZÉLYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK

A kullancsok világszerte komoly állategészségügyi problémát jelentenek a következő okok miatt:

  • Vérveszteséget okoznak.
  • Táplálkozásuk a bőr gyulladását és irritációját okozza.
  • Allergiás reakciót válthatnak ki.
  • A gazdaállatban kiválthatnak egy toxikus reakciót, amely bénulással jár (“kullancs-bénulás”)
  • Betegségeket okozó mikroorganizmusokat terjeszthetnek

A kullancsok által okozott betegségek és tüneteik:

  • Babesiosis: A kutyákban a vörösvértestek feloldódása miatt vérszegénység alakul ki. Esetenként a kutya elhullásával járhat.
  • Ehrlichiosis: Láz, étvágytalanság, levertség és kevésbé súlyos vérszegénység.
  • Rickettsiosis: Láz és letargia. Embereknél: láz, fejfájás, izomfájdalmak és bőrkiütések.
  • Lyme-kór vagy Borreliosis: Étvágytalanság, ízületgyulladás, a nyirokrendszer működési zavara.
MEGELŐZÉSI ÉS KEZELÉSI STRATÉGIA

Létfontosságú a kullancsok gyors és hatékony elpusztítása, mivel ezáltal csökken annak az esélye, hogy a kullancs betegséget tudjon terjeszteni.

A kutyák egyre inkább veszélyeztetettek, és a kullancs-szezon alatt megfelelő kullancs elleni védelemmel kell őket ellátni. Olyan megoldást kell választani, amely megakadályozza a kullancsok rögzülését és a vérszívást, valamint biztonságos mind a kutya, mind a tulajdonos számára, ugyanakkor egyszerű a használata és garantáltan hatékony.

A Preventic kullancsirtó nyakörv biztos megoldás a kullancsosság és a kullancsok által terjesztett betegségek megelőzésére. Azonnali kullancsirtó hatással rendelkezik, használatakor a kullancsok 99,8%-a elpusztul az első napon. A Preventic megakadályozza a vérszívást (az állaton maradó kullancsok nem szívnak vért). A Preventic folyamatos, közel 100%-os védelmet biztosít a kifejlett kullancsokkal szemben.

Ezeket a hatásait számos természetes és kísérleti körülmények között elvégzett kísérlet igazolja.

Szerző: Dr. Csomán Ákos / Virbac Animal Health, www.virbac.hu, acsoman@virbac.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük