Fajtacikkek

Kutyatörténelem

Ember és kutya szoros kapcsolata sok ezer éves múltra tekint vissza. A mai, háziasított kutya a farkasból fejlődött ki, s vált méretei és formái tekintetében igencsak változatos fajjá. Az egyes fajták közti különbségek oly óriásiak lehetnek, hogy néha még azt is nehéz elhinni a különböző állatokról, hogy egyazon fajba tartoznak: valamennyien a Canis familiaris, azaz a házi kutya fajának tagjai.

A fajták kialakulása elválaszthatatlan az emberiség történelmétől és kultúrtörténetétől. A kutya az ősidők óta az embert szolgálja, s megjelenésük és tulajdonságaik mindig is a feladataiknak megfelelőek voltak.

Mai társadalmunkban, ahol a kutyát elsősorban társként tartjuk, nagyon sokat törődünk a fajtatiszta kutyák megfelelő megjelenésével. A külső jegyek régen sokkal kevésbé voltak fontosak, noha mindig akadtak olyan jellemző szőrzetű, színű vagy testfelépítésű egyedek, amelyek másoknál jobban el tudtak végezni adott típusú feladatokat. Így aztán nem is meglepő, hogy azok a kutyák, amelyek egy adott területen hasonló feladatokat láttak el, egy idő után egyre hasonlóbbá váltak egymáshoz. Talán ez magyarázza a világban a ma előforduló több száz, egyedi vonásokkal bíró kutyafajta létezését.

A GOLDEN RETRIEVER EREDETE

A Retrievert 1903-ban regisztrálta az Angol Kennel Club, ebben az időben a Golden és a Flat Coated Retriever hivatalosan egy fajta volt. 1911-ig kellett várni ahhoz, hogy megvalósuljon e két fajta különválása. Végül 1913-ban ismerték el a Golden Retrievert, mint önálló fajtát.

Az igaz történet szerint a golden retriever kialakulása a XIX. század közepén kezdődött. Lord Tweedmouth áldozatos tenyésztői munkájával egy életművet alkotott, a golden retrievert. 1865-ben beszerzett egy sárga retrievert, mely egy fekete Wavy Coated retriever alomból származott. 1868-ban ezt a kutyát keresztezte egy májszínű Tweed Water Spaniel-el. Az első alomban 4 kölyök született, melyek a fajta kialakulásának alapjait képezték. Mivel a lord vérbeli vadász volt, így ezeket a kutyákat olyan fajtákkal keresztezte, akik nagyon jó vadászképességgel rendelkeztek.

A Golden Retriever alakítói egy olyan kutyát akartak, aki a lelőtt vadat felkutatja és behozza a vadásznak.  Nem ismer akadályt, legyen az, sűrű bozótos, vagy erdő, akár víz. A mai napig ezek a képességek megmaradtak benne. Sokan hiszik, hogy ezeknek köszönhetően a Golden Retriever már úgy születik, hogy bármilyen előzetes képzés nélkül is tudja a dolgát.

TERMÉSZETES JELLEMEK

Lehet , hogy valakinek nagyon tetszik a Golden Retriever megjelenése, ám akkor azt is tudnia kell, hogy a gyönyörű külsőhöz személyiség is tartozik, amely csak kismértékben befolyásolható a neveléssel.

A Goldeneknek nagy energiaigényük van. A szabadban, erdőben remekül érzik magukat, nagyon szeretnek úgy rohangálni, hogy közben van valami a szájukban, de a legjobban természetes környezetükben érzik magukat, azaz a vízben.

A Golden Retriever jelleméről bővebben a Jelleme bejegyzésben olvashat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük