Goldi Tulajdonosoknak

Egészségmegőrzés

Golden Retriever kutyánk egészségének megőrzésével kapcsolatban az első szó, ami eszünkbe juthat, az állatorvos. Ha nem is az esetleges betegségek vagy problémák, de a megelőzés miatt mindenképp: védőoltások, kullancsirtás, bolhairtás, féreghajtás… De mielőtt ezekre részletesebben kitérnénk, le kell szögeznünk azt az alapvető fontosságú tényt, hogy megfelelő táplálás hiányában kedvencünk sajnos soha nem fog megfelelő egészségi állapottal rendelkezni. Erről bővebben a Helyes táplálás című bejegyzésben írtunk.

KÖKYÖKKORI VÉDŐOLTÁSOK

Amikor a tízhetes kutyakölyköt hazaviszik, akkorra már rendszerint megkapta az első védőoltást a következő négy fertőzéses betegség ellen:

  • Szopornyica
  • Hepatitisz (fertőző májgyulladás)
  • Leptospirosis (ebtífusz, fertőző sárgaság)
  • Parvovirosis (macskajárvány)

A tenyésztő oda fogja adni önnek az oltási könyvet, és elmondja, mit kell tennie, hogy a kutya megkapja az összes védőoltást. 6-7 hetes kor körül célszerű elkezdeni az oltási sorozatot (eddigre remélhetőleg minimum kétszer megtörtént a kölyök féreghajtása). Túl korán nem jó, mivel az anyakutya által átadott ellenanyagok hatástalanná teszik a vakcinát, illetve túl későn se, hisz minél idősebb a kölyök, annál nagyobb veszélynek van kitéve a környezetéből jövő vírusok miatt.

Fontos: Míg a kiskutya 12 hetes koráig meg nem kapja az ismétlőoltást, fertőzésveszély áll fenn. Ezért a néhány városban kialakított úgynevezett kutyatoalettet eleinte kerüljék el.

VESZETTSÉG ELLENI OLTÁS

Törvény szerint 1 éves koráig a kutyának 2 veszettség elleni oltással kell rendelkeznie, így először a 4 alapoltás után szoktuk beadni, majd rá 6 hónapra, 9-10 hónapos kora felé.

Fontos: Ahhoz, hogy a kutyával külföldre utazhasson és kiállításokra járhasson, elengedhetetlen a veszettség elleni védőoltás.

Innentől kezdve igaz, hogy a kutyát évente 1x elég oltani. Ha minden oltással rendelkezik a kutya, akkor a 2. évében már kaphatja egyszerre a veszettség ellenit és kombinált oltást egy „nagy kombinált”-ban.

AJÁNLOTT OLTÁSOK

A kennelköhögés hasonló, mint az emberi influenza, kutyák egymással érintkezve átadják egymásnak pillanatok alatt. Tavaszi/őszi időben, pláne nagyvárosokban szinte az összes kutyán végigmegy. Ezt egy orrba csöpögtetős, évi egyszeri vakcinával meg lehet előzni. Nincs korhoz kötve, miután a kölyök megkapta az alapoltásokat, bármikor kérhető az „oltás”, felnőttkorban ugyanúgy elkezdhető.

Főleg 3-5 hónapos kölykökre jelenthet veszélyt a Corona-vírusos bélgyulladás. Nem szerepel a kombinált oltásban, így külön kell kérni. 2 oltásból áll: szintén kell neki 2 hétre az elsőre egy ismétlő, hogy biztos legyen a védelem. Sokat utazó kölyköknél célszerű ezt is beadatni, illetve érdemes az állatorvosnál utána érdeklődni, hogy az adott területen jelent-e meg az utóbbi időben.

Köszönhetően az időjárás-változásnak és az egyre melegedő időnek, a fertőzött kullancsok száma évről-évre nő. Egyre komolyabban kell venni az általuk terjesztett betegségeket. A fő gondot a Babesia canis nevezető egysejtű jelenti, ami a kutyák Babesiosis-át okozza. Szinte nincs olyan terület az országban, ami ne lenne fertőzött. Mostanában dobtak piacra vakcinát, állatorvosnál célszerű utánakérdezni, hogy elérhető-e.

A másik gondot a Lyme-kór okozza. Változó a különböző területek fertőzöttsége. Több vakcina is forgalomban van, szintén 2 kezdőoltást igényel és utána évente az emlékeztetőt. Szintén állatorvostól célszerű tájékozódni az adott terület fertőzöttségét illetően. De akkor térjünk is át a kullancsok és bolhák kérdésére.

KULLANCS- ÉS BOLHAIRTÁS

Nem csak az emberre való ártalmasságuk és lakóhelyünkre való lehetséges átterjedésük, hanem kedvencünk egészségi állapotának megőrzése érdekében is meghatározó a kullancsok és bolhák elleni védelem. Azért kerül ez a két élősködő legtöbbször egyszerre terítékre, mert a legtöbb bolha ellenes szer kullancs ellen is véd. Rengeteg megoldás közül választhatunk, a nyakörvektől a rácsepegtetős oldatokig. Erről bővebben A kullancsok elleni védelem című bejegyzésünkben írunk.

FÉREGHAJTÁS

Minimum fel évente kedvencünknek valamilyen féreghajtó szert (legtöbb esetben tablettát) fog javasolni az állatorvos. Erről kérdezzük bátran a szakembert! A rendszeres féreghajtás alapvető fontosságú Golden Retriever kutyánk megfelelő egészségi állapotának fenntartása érdekében. Ráadásul a férgesség is át tud terjedni az emberre, különösen a gyerekek esetében igényel a kérdés nagyobb odafigyelést, mert ők nem feltétlenül a megszokott módon és helyeken „simogatják” csak a kis kedvenceket.

IVARTALANÍTÁS

Az ivartalanítás során az ivarmirigyeket távolítják el, azaz a kanoknál a heréket, a szukáknál a petefészkeket. De az utóbbiaknál ezzel együtt rendszerint a méhet is. Az ivartalanítással ellentétben a sterilizálásnál csak az ondó- illetve a petevezetéket kötik el.

Sok kutyatulajdonos szkeptikusan tekint az ivartalanításra, pedig sok előnnyel jár azok számára, akik nem akarják tenyészteni kutyájukat. A beavatkozás után a szukáknál megszűnnek az álvemhességek és a veszélyes méhgyulladások is elmaradnak. Az ivartalanított kanok gyakran nyugodtabbak lesznek, és nem próbálkoznak minden áron a környéken éppen tüzelő szukánál látogatást tenni. Utóhatásai a szőrzet megváltozásán kívül – sűrűbbé és valamivel hosszabbá válik – igen ritkák. Különösen hosszúszőrű egyedeknél megfigyelt jelenség, hogy az ivartalanítást követően puhább, a kölyök kutya szőrzethez hasonlóvá válik az állat szőrzete.

A megváltozott hormonháztartás az esetek egy részénél kihatással van az anyagcsere folyamatra. Amennyiben a kasztrációt megelőző táplálék összetétel és mennyiség súlygyarapodást okoz, akkor mindenképpen változtatni kell a táplálékon. A súlyproblémáknak úgy vehetik elejét, ha kezdettől fogva egyharmaddal csökkentik az eledel mennyiségét.

Az ivartalanításról bővebben az Ivartalanítás című cikkünkben olvashat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük