Leendő gazdiknak

Kiskutyát karácsonyra

Az ünnepek közeledtével sokakban felmerülhet a gondolat, hogy szeretteiket egy kis négylábú jószággal lepjék meg.  Vitathatatlan, hogy kevés dolog okozhat annyi örömet, mint egy kiskutya, mégis érdemes jobban átgondolnunk ezt a dolgot.

PONT KARÁCSONYKOR?

A Karácsony nem biztos, hogy a legmegfelelőbb időpont az új jövevény érkezésére. A sürgés-forgás, a felhajtás, a vendégek mind csak megnehezítik a beilleszkedés amúgy is nagyon fontos és sok figyelmet igénylő időszakát. Ráadásul a hideg, sokszor borús időjárás könnyen árnyékot vethet az első közös sétákra, valamint egy kertbe szánt kiskutya is a házba kényszerülhet a zord idő elől.

ÉLETMÓDVÁLTOZÁS

Akinek már volt kutyusa az tudja, hogy a kutyatartás bizony életmódváltozással jár. Kedvenceink rengeteg gondoskodást és figyelmet igényelnek, főleg életük első pár hónapjában. A korán kelés, éjszakai ébredések, a rendszeres sétával járó kötöttség, a szobatisztaság hiányával járó kellemetlenségek mind olyan dolgok, amik bizony négylábú barátaink tartásával együtt járnak.

Gondolkodjunk el rajta, hogy a megajándékozandó egyén egész biztosan fel tudja-e vállalni ezeket a változásokat, apró kellemetlenségeket.

PÉNZKÉRDÉS

Itt elsősorban nem a kutyusra kifizetendő pénzösszegre kell gondolni, hiszen ezzel mindenki kalkulál, mikor az kiskutyavásárlás döntését meghozza. Emellett viszont a kutyus mindennapos etetése, vitaminok és táplálék kiegészítők, a féreghajtás gyógyszerei, az oltások, a bolha és a kullancs elleni szerek mind pénzbe kerülnek. Nem beszélve az esetleges plusz állatorvosi költségekről.

A kutyusra költendő összeg rengeteg mindentől függ, a havi pár ezer forinttól a több tízezres nagyságrendig terjedhet.

A KIVÁLASZTÁS ÖRÖME

A gazdik mind nagyon jól emlékeznek arra a megható pillanatra, amikor először látták meg kutyájukat az alomban. A kiskutya kiválasztásakor sokszor úgy érezzük, mintha a pici jószág szólna hozzánk: „én vagyok a te kutyusod”.  Bár a karácsonyfa alatt megpillantani új kedvencünket szintén nagyon megható, de elvegyük a kiválasztás örömét a leendő gazditól?

Bármennyire is romantikus és felemelő a gondolat, hogy egy kis négylábú élőlényt ajándékozzunk szeretteinknek, mégis próbáljuk ezt a kérdést racionálisan átgondolni a leendő gazdi és a kiskutya érdekében is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük