Tulajdonosoknak

Gyakori betegségek

Ha vannak tapasztalataink a kutyákkal, vagy Golden Retrieverünk már régóta megvan, akkor észre fogjuk venni, ha valami nincs rendben vele. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tüneteket, hogy azokat gondos gazdiként azonnal fel tudjuk ismerni minden helyzetben.

A LEGGYAKRABBAN ELŐFORDULÓ SÉRÜLÉSEK ÉS BETEGSÉGEK

Ha kutyusunk kedvetlenül fekhelyén marad, nem eszi kedvenc ételét, és fáradt szemekkel néz ránk, akkor azonnal meg kell vizsgáltatni. Először is mérje meg hőmérsékletét, végbelén keresztül. Ez az egészséges kutyánál 38,5 fok körül van. 39 hőemelkedésnek számít, 39,5 felett pedig már lázas állapotnak minősül. Ha a hőmérséklete 36 fok alatt van, akkor a kutya túlhűlt. Mindkét esetben az állatorvoshoz kell fordulni tanácsért.

Vad játszadozás után a kertben, vagy magasabbról történő leugrás esetén előfordulhat, hogy a kutya sántítani kezd. Ilyenkor maradjon nyugodt, és figyelje kutyáját. Lehet, hogy csak ficamról van szó, és a probléma magától megoldódik. Ha azonban nyöszörög a fájdalom miatt, és az egyik lábát egyértelműen óvja, vagy ha ön azt gyanítja, hogy csontja törött, akkor mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni.

A kisebb bőrsérüléseket először hagyományos módon le kell fertőtleníteni. Azonban ezeket továbbra is figyelemmel kell kísérni, hogy a súlyosabb gyulladásokat idejében fel lehessen ismerni.

Ha a kutya állandóan ferdén tartja és rázogatja a fejét, vagy állandóan tüsszög és görcsösen fújtat, akkor valószínűleg valamilyen idegen tárgy került az orrába vagy fülébe. Ha ezt önnek első próbálkozásra nem sikerül eltávolítania, akkor forduljon az állatorvoshoz. Különben fennáll a veszélye annak, hogy az eltávolítási próbálkozások során az idegen test csak még mélyebbre csúszik a hallójáratban illetve az orrban.

A könnyező és piros szemek kötőhártya-gyulladásra utalnak. Ilyenkor is mindenképpen az állatorvos segítsége szükséges, és emellett önnek óvnia kell kutyáját a huzattól.

A bőrkiütéseket és az ekcémákat is az állatorvosnak kell kezelnie.

Télen a lábujjak közötti finom bőrt ingerli az utcákra kiszórt só. Ez a bőr ilyenkor bepirosodik és viszket.

Fontos: Téli séták után gondosan tisztítsa ki a sót kutyája mancsán és lábujjai közül.

Végül pedig a golden retriever fogazatával is problémák lehetnek. Olyan sok fogkő rakódhat rá, hogy a kutyának nehezének esik a száraz eledel vagy a csont megrágása. Ilyenkor az állatorvosnak el kell távolítania ezt a lepedékréteget. Alapjában véve a fogakat állandóan ellenőriztetni kell, hogy nincs-e rajtuk fogkő. A vékonyabb fogkőréteget iszapolt krétával vagy a kutyák számára készült speciális fogkrémmel ön is eltávolíthatja.

Javaslatunk: golden retrieverének 1-2 hetente adjon bivalybőrcsontot fogai egészségének megóvása érdekében

A fogápolásról bővebben a Gondozási tudnivalók című bejegyzésben olvashat.

Végül pedig egy javaslat: mindig kísérje figyelemmel kutyáját, és kétséges esetben inkább eggyel többször menjen el vele az állatorvoshoz. Nagyon fontos, hogy megfigyeléseit pontosan elmondja az orvosnak azért, hogy az a diagnózishoz szükséges összes információt megtudja.

FÉRGEK

Ha kutyájánál férgeket észlel, ezek orsóférgek lehetnek. Az orsóférgek fehérek, 10 cm hosszúak is lehetnek, és a széklettel választódnak ki, ahol legtöbbször jól láthatók. A most kapható féregtelenítő szerek vénykötelesek, és rendszerint különböző férgek ellen hatnak. A kutyákat már kölyökkorukban féregtelenítik a tenyésztőnél. Ezután kedvencét az első évben negyedévente, később pedig körülbelül egy évben háromszor – ha ezután nem fertőződik újra, és emiatt nem válnak szükségessé más teendők – kell féregteleníteni.

A kutyáknál leggyakrabban előforduló galandférgek köztes gazdái a bolhák. Ha a kutya szétharap egy fertőzött bolhát, akkor galandférgek fognak megjelenni benne. Ekkor a kutya székletével rizsszemszerű, mozgékony gilisztadarabkákat fog kiválasztani, amelyek végbélnyílása körül is megtalálhatóak és viszkető érzést okoznak. Ez miatt legtöbbször a kutya ülő helyzetben hátsó felét a földön húzza, hogy a viszketést enyhítse. Súlyos esetben a kutya le is fogyhat.

A férgek elleni gyógymódokról bővebben a >>Kölyökkutyák féregtelenítése<< című cikkünkben olvashat.

BOLHÁK

A bolhák más állatokról kerülhetnek a kutyára, például más kutyákról, vagy a sünökről, amelyek valódi bolhatelepek. Ha kedvence sokat vakarózik, akkor lehet, hogy bolhás.

A fülek mögött, a gége területén és a kutya farkán vannak ezen élősködők kedvenc helyei. Ha ezeken a területeken kis fekete szemeket találnak, akkor ez a bolhásság biztos jele: a fekete darabkák bolhaürülékek.

A bolhák csak azért ugranak rá gazdaállatukra, hogy elfogyasszák táplálékukat. Különben a kutya környezetében élnek, a takaróján, a szőnyegben, a szalmakunyhóban vagy a ketrecben. A bolhák kiirtása érdekében elsősorban a golden retriever környezetét kell kezelni. A kutya takaróját rendszeresen ki kell mosni, a szőnyeget gyakran ki kell porszívózni, és a szalmát frissre kell cserélni.

KULLANCSOK

A kullancsok a lombok között, illetve a fűben élnek. Ha melegvérű állatot éreznek a közelükben, ráugranak, befúrják magukat a bőrébe, majd teleszívják magukat áldozatuk vérével. A kullancsok táplálkozás előtt lencse nagyságúak, de miután jóllaktak, borsónyira is megnőhetnek. Ha teleszívták magukat, lehullanak a kutyáról. Ha kutyáján kullancsot fedez fel, azonnal távolítsa el. Ehhez legcélszerűbb kullancs-csipeszt használni. Ha nincs, hüvelyk- és mutatóujjunkkal fogjuk meg a kullancsot, és kis csavarintással húzzuk ki. A kullancsok az emberre és állatra egyaránt veszélyes Borreliose hordozói. Ezen kívül több fertőző betegséget is terjeszthetnek. A kullancsokról és a védekezésről bővebben a a >>Kullancsveszély<< és a >>Kullancs elleni védelem<< című cikkekben olvashat.

Gyakori sérülések és betegségek összefoglaló táblázata
 
TÍPUSTÜNETEKKEZELÉS
  A bőr betegségei:
Kis bőrsérülés (horzsolódás, kis vágás, stb.) Letisztítás után fertőtlenítés.
Nagyobb, mélyebb sérülés (harapás, baleset) A sebes területet sterilen takarjuk le; a kutya további ellátása (összevarrás, antibiotikum) az állatorvos dolga.
Ekcéma, kiütés, allergiaVörös foltok a nedves testfelületen; többnyire viszketéssel, néha hámlással járAz állatorvos dolga (okait ki kell deríteni, különben újra előfordulhat)
Idegen test a fülbenA fül területének vakarása, a fej rázogatása és ferdén tartásaHa nem túl mélyen található, akkor tompa csipesszel ki kell húzni, különben állatorvoshoz kell fordulni
Idegen test az orrbanÁlladó tüsszögés, a levegő görcsös belélegzéseHa nem túl mélyen található, akkor tompa csipesszel ki kell húzni, különben állatorvoshoz kell fordulni
  Paraziták:
BolhákFokozott vakarózás, allergiás reakciókElső előfordulása esetén állatorvoshoz kell fordulni; ha újra előfordul, akkor a felírt szereket magunk is beszerezhetjük
Kullancsok Ki kell húzni a kullancs-csipesz segítségével, vagy kicsavarni úgy, hogy az ujjunkkal balra tekergetjük
FültetvekA fül területének vakarása, a fej rázogatása és ferdén tartása, a fülből távozó kellemetlen szagAz állatorvos végzi; tisztogatás, a tetveket elpusztító emulzióval való kenegetés
A szem betegségei
Kötőhártya-gyulladásKönnyező szemek, fényérzékenység, pirosodásAz állatorvos végzi; a szem szőr, huzat, füst, stb. kiváltotta ingerlődésének elkerülése
Szaruhártya-gyulladásA szaruhártya bezavarodása, fénykerülésAz állatorvos végzi; a szem szőr, huzat, füst, stb. kiváltotta ingerlődésének elkerülése
A végtagok sérülései
Ütés, rándulásBicegés, esetleg a láb megduzzadásaEnyhe bicegés esetén óvjuk a lábát (ne engedjük futkározni); nagyfokú bicegésnél vagy a láb megduzzadásánál forduljunk az állatorvoshoz
TörésekA láb rendellenes tartása vagy kifordulása, duzzadás; nyílt törés esetén vérzésAz állatorvos végzi; nyílt törés esetén először sterilen fedjük le
  Az emésztőtraktus betegségei:
Egyszeri hányásA kutya ennek ellenére jól érzi magátNincs szükség kezelésre
Többszöri hányásA kutya rosszul érzi magát, nem eszikAz állatorvos végzi (lehetséges okai: fertőzés, idegen test, szervi betegség)
Egyszeri hasmenésHíg széklet, a kutya ennek ellenére jól érzi magát és nincs lázaDiéta alkalmazása (kétszersült, enyhén megsózott fekete tea, zabkása)
Tartós hasmenésA kutya rosszul érzi magát; hasfala feszes és hasa puffadt; bélhangokAz állatorvos végzi (antibiotikum, a vízháztartás szabályozása)
Parazitás betegségek
BélférgekA kutya hátsó részén csúszik, súlyos esetben csökken a kondíciója és lesoványodikAz állatorvos végzi, aki hatásos féregtelenítő szert ír fel (háromhavonta rendszeres féregtelenítést kell végezni)
  A szuka betegségei:
Álvemhesség (a tüzelés után néhány héttel jelentkezik)Az emlői megduzzadnak; a szuka nem szívesen hagyja el fekhelyét, a játékát úgy kezeli, mintha a kölyke lenneBiztosítsunk sok mozgást számára, adott esetben vegyük el fekhelyét és a ,,pótkölykét”, hűtsük emlőit; adott esetben forduljunk állatorvoshozEzek a betegségek az ivartalanítással megelőzhetők.
MéhgyulladásÉtvágytalanság, fokozott szomjúság, hőemelkedés vagy láz, véres-gennyes folyás (el is maradhat)Csak az állatorvos kezelheti! (többszöri megismétlődés esetén ajánlatos az ivartartalanítás)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük