Leendő gazdiknak

Kant vagy szukát?

Mikor végre eljutunk addig a felelősségteljes elhatározásig, hogy családunkat egy négylábú szimatoló jószággal bővítsük, sok döntéssel kell még szembenéznünk. Ezek közül egyik a kiválasztandó kutya nemét érinti. Kan vagy szuka legyen az új jövevény? Egyáltalán nem mindegy. Cikkünkkel ebben a döntésben szeretnénk segíteni olvasóinknak.

Sok vélekedést hallhatunk arról, hogy milyen nemű kutyát érdemes tartanunk. Sokan állítják, hogy a szuka kutyák odaadóbbak, jobban szeretik otthonukat és jobban bánnak a gyerekekkel. A kan kutyák mellet említik, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint nőnemű társaik, ráadásul kevesebb gonddal járnak.

Mi nem akarjuk egyik nem mellet sem letenni a voksunkat, így a tényekre támaszkodunk. Megnézzük, milyen problémákkal kell szembenéznünk az egyes ivaroknál.

A KANOK – 1. MERT PISILNI UGYE KELL

Az első kanokat érintő problémát a szobatisztaságra való nevelésnél fogjuk tapasztalni. Bár ilyenkor mindkét nemnél küzdelmes életszakasz elé nézünk, mégis a rosszcsont fiúk rátesznek még egy lapáttal.

A szuka kis korától kezdve, ha kis- vagy nagydolgát végzi, leguggol. A kan a kisdolog végzésénél a lábát felemeli és valamely bútorunkat, vagy a falat így biztosan megtiszteli lakásunkban. A pisiléssel később is problémáink lehetnek. Míg a szuka kutyák általában gyorsan, egy menet alatt végeznek a dolgukkal, addig az ivarérett kanoknak természetesen muszáj a park összes fáját egyenként megjelölniük.

A KANOK – 2. A SZERELEMÉRT MINDENT

Az eszeveszett fajfenntartási ösztön mindkét nemnél különféle kihívásokat rejteget számunkra. A kan kutyáknál a csatangolás a legfőbb probléma. A kan kutyák van, hogy 5 km-es körzetben megérzik a tüzelő szuka szagát. Ebben az esetben természetesen minden eszközt bevetnek, hogy felkeressék őt. Ebből adódik, hogy az elcsatangolt kutyák 90%-a kan. Erről bővebben >>A kutyatartás legnagyobb kihívása<< című cikkünkben írunk.

A KANOK – 3. UTCAI HARCOSOK

Különösen sétáltatás közben okozhatnak problémát az egymás torkának ugró kutyák. Néha a gazdi is meglepődig, milyen agresszív rivalizáló ösztön bujkál kedvencében. Bár néha előfordulhat, hogy két szuka között is nézeteltérés támad, de természetesen az ilyen fajta összecsapás leginkább a kanokra jellemző.

A SZUKÁK – 1. NŐI PROBLÉMÁK

Tüzelésnek nevezzük a nőivarú kutyánál azt az időszakot, amikor a peteérés lezajlik és a fogamzás lehetővé válik. A tüzelés időszaka általában 14 nap, egyes fajtáknál 21 napig is elhúzódhat. A szukák évente kétszer tüzelnek. Az ivarérett szuka első tüzelése 7-8. hónapos korában is bekövetkezhet. Ez az állapot sok kellemetlenséggel járhat számunkra.

Az első nehézség, hogy a tüzelő szuka vérzik, így a padlón hagyott vércseppeknél talán még nagyobb gondot okozhatnak a szőnyegen, fekvőhelyén, esetleg a kanapén hagyott foltok. Sokan ezt elkerülendő egy kutya-bugyiba próbálják csomagolni kedvencüket, amit jobb esetben a kutya elvisel, sokszor viszont hamar megszabadul tőle.

A SZUKÁK – 2. NEM KÍVÁNT VEMHESSÉGEK, AVAGY KI AZ APA?

A tüzelés második nehézsége a nem kívánt vemhességek kivédése. Amennyiben nem élünk a fogamzásgátlás valamely módjával, akkor rendkívüli módon kell vigyáznunk tüzelő kutyánkra. Egy kritikus időszakban a szukák is vágynak a románcra, ilyenkor nagyon nehéz visszatartani őket.

Lehetőleg csak pórázon sétáltassuk az illető ebet, valamint megfelelően elzárt helyen tartsuk, mert amint már írtuk, egy szerelmes kan nem ismer akadályt, lehet az magas kerítés, drótháló vagy a tüzelő szuka nagy mérete. Ha nem vagyunk elég óvatosak, a baj percek alatt megtörténik, és onnantól visszafordíthatatlan. Két hónap múlva nagyon különleges keverék újszülöttekre számíthatunk.

A kutyaszerelemről bővebben >>A kutyatartás legnagyobb kihívása<< című cikkünkben írunk.

Ha ezzel a cikkel sem érezzük közelebbinek a megoldást, és még mindig nem tudjuk letenni voksunkat egyik nem mellet sem, akkor racionális megfontolások ide vagy oda, azt a kiskutyát válasszuk, amelyik az alomból először megmelengeti a szívünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük