Fajtacikkek Goldi

Gondozási tudnivalók

A Golden Retriever bundája – különleges öntisztuló tulajdonsága mellett – rendszeres gondozást igényel. A szőrzetápolás pedig csak a jéghegy csúcsa, amikor a Goldenretri elengedhetetlen ápolásáról beszélünk. Hiszen ott vannak még a talppárnák, a fülek, fogak, és megannyi terület, ami rendszeres odafigyelést igényel.

SZŐRZETÁPOLÁS

Talán már tapasztaltuk, hogy amikor Golden Retriever kutyánk egy séta után csurom sárosan érkezik haza, másnapra, de legkésőbb pár nap alatt mindenféle erőfeszítés nélkül újra tiszta lesz, a sár szépen lepereg szőrzetéről. Ez az öntisztuló folyamat a Goldenretri tömött, vízálló szőrzetének különleges tulajdonsága, de ne tévesszen meg senkit! Ha nem is szükséges kedvencünket hetente vagy havonta fürdetni, gyönyörű szőrzetének rendszeres ápolására mindenképpen szükség van.

A Golden Retriever szőrzetét rendszeresen ajánlott fésülni, ez legalább heti egy alkalmat jelent. Különösen az összetapadásra hajlamos helyekre érdemes odafigyelni, azaz a fül mögötti részen, faroknál, deréktájon vagy a farpofáknál. Ehhez kefés kialakítású fésűt javaslunk.

Amennyiben a rendszeres alapos fésülés elmarad, kedvencünk hosszú, tömött szőrzetében elkerülhetetlenül csomók keletkeznek, melyek kedvenc tartózkodási helyei baktériumoknak, élősködőknek. Ekkor a fésű már sajnos nem megoldás, érdemes kutyakozmetikushoz fordulni, vagy amennyiben van egy kis gyakorlatunk, ollóval megszabadíthatjuk kedvencünket az összeragadt részektől. Érdemes minél hamarabb lépni, amennyiben csomókat találunk, mert ezekhez egyre több szőr ragad, és akár labdaméretűre is nőhetnek.

A Golden Retrievert fürdetni évente vagy félévente ajánlatos, ezen kívül még abban az esetben, ha kutyánk „beparfümözte” magát, azaz valami – számunkra – bűzlő dologba hentergett bele a séta folyamán.

A talppárnák közt növő szőrt bizonyos időszakonként érdemes lenyírni, különben ágdarabok, kavicsok, és hasonló idegen anyagok akadhatnak bele.

A füleket is gyakran kell ellenőrizni, és szükség esetén le kell nyírni a fül lebenye alatt, a hallójárat nyílása körül növő szőrt is; ezzel megakadályozható a hallójárat elzáródása, ami idővel gyulladássá fajulhatna.

Évente egyszer tehát érdemes lehet kedvencünket elvinni egy kutyakozmetikába, mondjuk a nagy melegek kezdete előtt, egy teljes körű ellenőrzésre, trimmelésre, frissítő fürdetésre.

A FOGAK ÁPOLÁSA

A legjobb megoldás minden esetben a megelőzés! A rendszeres fogápoláshoz szükséges eszközöknek alapfelszerelésnek kellene lenniük minden kutyás háztartásban.

Kellemetlen szájszag ellen remek megoldás lehet egy darabokra vágott alma, ami emellett vitaminokban gazdag, bár ezt nem minden kutya hajlandó elrágcsálni.

A „kutyafogkefének” is nevezett fogtisztító textúrájú rágható termékek a kínálják a legegyszerűbb megoldást, kiemelkedő hatékonysággal. Hatóanyagaik tisztítják a fogat, csökkentik a fogkő és lepedékképződést és a rossz leheletet, hozzájárulnak a fogíny és az emésztőrendszer egészségéhez. Minden nap érdemes egy ilyen rudat adni kedvencünknek, melynek ő is rendkívül örülni fog, és a napi „fogmosást” is kipipálhatjuk.

Erről részletesebben Létfontosságú fogápolás című cikkünkben írunk.

A türelmesebbek megpróbálkozhatnak a kutya-fogmosással is. Ehhez először is speciális fogkefét és fogkrémet kell beszerezni a rendelőben vagy egy kisállat üzletben. Ezután kezdődhet a szoktatás.

Kezdje azzal, hogy egy kis fogkrémet rak az ujjára, majd a fogkrémet kutyája elülső fogaira és fogínyére masszírozza. Néhány alkalom után az ujja helyett használjon kutya fogkefét vagy gyerek fogkefét, puha lószőrrel és körkörös végződésekkel ellátva. Először csak az elülső fogakat tisztítsa, fel és le mozdulatokkal a felső, majd az alsó részen – pont úgy, ahogy az emberek szokták. Amikor a kutya már hozzászokott ehhez a procedúrához, akkor kezdje el tisztítani a mélyebben fekvő fogakat is, először az őrlőfogak előtti fogakat, majd az őrlőfogakat ugyanazzal a mozdulatsorral, amellyel a metszőfogakat tisztította.

Honnan lehet tudni, hogy kedvencünknek fogproblémái vannak? Ez nagyon egyszerű. Mindössze annyit kell tenni, hogy felemeljük a kutya felső ajkát, és megnézzük a fogait.

A plakk vöröses-barna elszíneződés a fogon a fogíny tövében. Fogkőlerakódáskor az addig rózsaszínű fogíny piros és duzzadt lesz.

Ha a kezelés nem kezdődik meg időben, a fertőzés tovább fejlődhet, amely nemcsak a rossz lehelet forrása, de ami még rosszabb, a felső vagy alsó állkapocs károsodáshoz, illetve a fog kihullásához vezethet.

Amennyiben fogproblémát fedez fel kutyusánál, a legjobb megoldás, hogy elviszi kedvencét az állatorvoshoz, aki megtisztítja a fogait. Ennek a technikája nagyon hasonló ahhoz, mint amit az embereknél végeznek, de a kutyáknál ez altatásban vagy legalábbis (ez a ritkább) nyugtató beadása után történik

Ahogy a kutyakozmetikust is érdemes évente egyszer meglátogatni egy általános igazításra, egy Golden Retrievert 5 éves kor felett ajánlott évente elvinni az állatorvoshoz egy általános vizsgálatra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük