Leendő gazdiknak Tulajdonosoknak

Az idős kutya

Magától értetődőnek kell lennie, hogy kutyáját, aki annyi éven át együtt élt önnel, és sok felejthetetlen élményt is okozott, életének utolsó szakaszában is teljes odaadással és figyelemmel ajándékozza meg. Kis csínytevései sok türelmet és megértést kívánhatnak öntől.

„Kutyája mindig csak a pillanatnak él. Nem mereng el a múlton és nem fél a jövőtől.”

Lehet, hogy látása és hallása romlik, és ha nem hallja hívását, akkor önnek kell bevinnie a kertből. Lehet, hogy alvás közben elcsepegtet kevés vizeletet, ilyenkor a takaróját kell gyakrabban mosni.

Fontos, hogy az idős Golden Retriever fekhelye legyen mindig száraz és huzatmentes helyen, még akkor is, ha korábban a kutya előszeretettel feküdt és szunyókált a kertben vagy a ketrecben a földön. A nedvesség vesebántalmakat okozhat és reumához vezethet.

AZ IDŐS KUTYA TÁPLÁLÁSA

Öreg korában golden retrieverét inkább magas tápértékű szenior-eledellel etessük, mivel ilyenkor más összetételű táplálékra van szüksége: ahhoz, hogy veséit védjük, a fehérjének kitűnő minőségűnek kell lennie, azonban mennyiségre kevesebb kell, mint még fiatal korában, amikor nagyon aktív életet élt, és a hosszú túrákat is végigfutkosta.

A táplálék zsírtartalmát is csökkenteni kell. Azonban az öreg kutyának több kalciumra van szüksége, mivel a szervezet teljes sejtmegújító folyamata, így a csontoké is, lelassul.

Lehet, hogy kutyája idős korában hajlamossá válik a székrekedésre, ezt azonban az ételbe kevert aszalt szilvával könnyen lehet kezelni. Lehet, hogy gyakran nem is lesz étvágya. ilyenkor egy kevés konzerv macskaeledel csodákat művel, amelyet szintén az ételhez adunk. Az természetes, hogy az öreg kutyának is állandóan szüksége van a friss vízre. Az öreg ebeknek gyakran nagyobb a folyadékszükségletük.

A MEGFELELŐ MOZGÁS

Az évek során kutyája igen kellemes kísérővé vált a sétáknál. A mozgásigénye kissé alábbhagyott – legalábbis a legtöbb öreg golden retrievernél ez így van – tehát a séták kevésbé megerőltetők.

A hosszú éveken át tartó együttélés során pontosan megismerte kutyáját. Fel tudja becsülni magatartását, és emiatt ön tudja legjobban, hogy mire képes és mennyit vállal még golden retrievere. Erre nincsenek fix szabályok. Az egyik kutya még 12 éves korában is épp olyan mozgékony, mint azelőtt, a másik mozgásrendszerében azonban már 10 éves korában öregedési problémák jelentkeznek, és ez az állat szívesebben veszi, ha inkább ,,újságot olvashat”, azaz, ha szaglászhat a háztömb körüli séta során.

A BÚCSÚ

A Golden Retrieverek sokáig jó formában maradnak, és akár 12-14 évig is élhetnek, ritka esetben még ennél is tovább. Ez tehát egy egész tekintélyes életkor, amelyet mindenféle számolás és tervezgetés során figyelembe kell venni.

Az azonban normális, ha idővel megjelenik egyik-másik öregségi betegség. Néhány esetben az állatorvos enyhíteni tudja a betegség lefolyását. Ha a fájdalmak azonban elviselhetetlenné válnak, és kutyája már nem él minőségi életet, akkor meg kell neki adni a végső feloldozást.

Legyen tisztában azzal, hogy kutyája mindig csak a pillanatnak él. Nem mereng el a múlton, és nem fél a jövőtől. Hozzászokik öregsége okozta gyengeségeihez, és ezeket – amíg csak erejéből telik – el is viseli. Életének utolsó szakaszában valószínűleg sok szeretettel vettük körül, és remélhetőleg van állatorvosa is, aki tanáccsal látja el önt.

Ugyanis valamikor elérkezik az a fájdalmas nap, amikor búcsút kell venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük