Fajtacikkek Goldi

A Golden Retriever jelleme

A Golden Retriever rendkívül társaságkedvelő, barátságos, kiegyensúlyozott és magabiztos kutya. Kedves és engedelmes természete van, eléggé visszafogott és teljesen békés. Nagyon keveset ugat, igen jól alkalmazkodik, és remek a szaglása.

Kifejezetten értelmes, és nagyon szívesen dolgozik a gazdája kedvéért. Érzékenyen reagál a szidásra és a lakásban uralkodó hangulatra, s nem szeret egyedül maradni. Általában szeret beleugrani a vízbe, sokuk a legkisebb pocsolyákban is előszeretettel megmártózik, és szeret mozogni is.

VISELKEDÉSE

A Golden Retriever remekül kijön a többi kutyával, még a kanok is gond nélkül képesek együtt élni. Az egyéb háziállatokkal való kapcsolata sem okoz problémát, bár ehhez megfelelően alapos szocializáció szükséges, lévén, hogy a Golden Retriever eredetét tekintve vadászkutya.

A Golden Retriever nagyon jól érzi magát a gyerekek társaságában. Azonban túl szelíd ahhoz, hogy tiltakozzon, ezért a szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy a kicsik ne piszkálják túl sokat a kutyát. Egyes példányok éberen és óvatosan fogadják az ismeretlen látogatókat, ám ők jelentik a kivételt, mivel a legtöbb Golden Retriever nagyon szereti az embereket, így a szívesen látott és a hívatlan látogatókat egyaránt barátságosan fogadja.

ALKALMAZÁSAI

A Golden Retriever nagyon népszerű kutya szinte az összes kutyás sportban, mint például a labdázás (flyball), vagy az engedelmességi és ügyességi próbák, például az agility. Világszerte nagyon sok Golden Retriever dolgozik mentőkutyaként vagy vakvezetőként. Terápiás kutyaként is előszeretettel alkalmazzák akár szakember mellett, akár egy személy mellett álló segítő társként. Kiváló szaglásának köszönhetően a nyomkeresésben is nagyszerű eredményeket érhet el.

A legtöbb Golden Retriever igen ügyesen látja el eredeti feladatát, a vízi vadak apportírozását is, bár e kutyák többségét ma már családi kedvencként tartják. Viszont innen ered hatalmas víz imádata! Nem csak pancsolni (minden egyes kis sáros pocsolyában), de úszni is nagyon szeretnek. A Golden Retriever eredetéről bővebben a Kutyatörténelem bejegyzésben írunk.

TANÍTÁSA

A Golden Retriever gyorsan tanul, és amit egyszer megtanult, arra egész életében emlékezni fog. Soha nem szabad gorombán bánni vele, mivel az árthat érzékeny természetének. A képzésnek változatosnak és következetesnek kell lennie. A fő hangsúlyt a helyes viselkedés jutalmazására kell helyezni, és nem a büntetésre. Erről bővebben a Nevelés című bejegyzésben írunk.

MOZGÁSIGÉNYE

Ha lakásban tartásról van szó, ez a kutya jól alkalmazkodik a körülményekhez. Viszont nagyon el tud tunyulni (és hízni) ilyen helyzetben, valamint nagyon le tud épülni az izomzata. A Golden Retriever igen kitartó eb, s nagyon szeret a szabadban lenni. Általában szeret úszni és apportírozni, és persze imádja a hosszú sétákat a természetben. Felnőttkori méretének elérése után nyugodtan csatlakozhat gazdájához a mindennapos futóedzéseken. A Golden Retriever mozgásigényéről bővebben az alábbi bejegyzésben írunk: Ugat, rág vagy virágot gyomlál a kutyád?

ÖSZEFOGLALVA TEHÁT A GOLDEN RETRIEVER:
 • játékos
 • nem agresszív, nem ideges
 • mindenkivel barátságos (nem a legjobb házőrző)
 • gyermekszerető
 • engedelmes
 • intelligens
 • könnyen és szívesen tanul
 • érzékeny a szidásra
 • szorgalmas, gyors
 • rendszeres sétát igényel
 • imád úszni
 • külleme szép és előkelő
 • kiváló családi kedvenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük