Tulajdonosoknak

A Golden Retriever fejlődésének állomásai

Egy kölyök Golden Retriever több életszakaszon megy keresztül, mire eléri a felnőtt, kifejlett kort. Az első másfél év a legváltozatosabb (és számunkra általában legtöbb bosszúsággal járó) életszakasza kedvencünknek. Viszont ez idő alatt is kárpótol cukisága, illetve a tudat, hogyha odafigyelünk, és következetesen neveljük kedvencünket, egy kiváló jellemű kutyus válik belőle felnőtt korára.

Ugyanis a Golden Retriever páratlan, értelmes és engedelmes alapjelleme adott, erről bővebben a Jelleme című bejegyzésben írunk. És hogy ne tréfáljon meg minket a fogzás időszaka vagy a kamaszkor, érdemes tisztában lennünk a Golden Retriever kiskutya felnövekedésének lépéseivel.

TESTI FEJLŐDÉSE

A kutyakölykök 59-63 nap vemhességi idő után jönnek a világra. A Golden Retriever születési súlya körülbelül 400-450 gramm között van, és már életének első 8-10 napja alatt megduplázza ezt. 10-12 nap múlva kinyitja szemét és 18-20 nap múlva már a világosságon és a sötétségen kívül több dolgot is meg tud különböztetni.

A kölyökkutya teljesen körülbelül 9-12 hónapos korára fejlődik ki (ritkán esetleg még ennél is később). Nem csak testalkata, de szőrzete is változik ez idő alatt: a fajtára jellemző szép dús, hosszú szőrzet a kifejlett kutyusok sajátja, a kamaszok rövidebb, sokszor „Labradoros” bundát viselnek. Miután Golden Retrieverünk elérte végleges magasságát, testi fejlődése nem záródik le, mert vázrendszerének fejlődése egészen 2-3 éves koráig tart.

A FOGAK LECSERÉLŐDÉSE

Amikor körülbelül tíz hetes korában hazavisszük kölyök Golden Retrieverünket, még megvannak a tejfogai. 6 hónapos koráig fogai lecserélődnek, amely bizony panaszokat okozhat a gazdi számára.

A CSONTOK NEM ALKALMASAK ARRA, HOGY KIELÉGÍTSÜK RÁGCSÁLÁSI ÖSZTÖNÉT.

Egyrészről ez, ha nagyobb mennyiségben adjuk neki, székrekedést okoz, másrészről pedig a csontszilánkok a kutya emésztőtraktusában sérüléseket okozhat. Adott esetben ez a kölyök még fejlődésben lévő fogazatának túl kemény is lehet.

Javaslatunk: A fogak lecserélődési időszakában a kutyakölyöknek erős ingere van arra, hogy mindent megrágjon. Ezért harapdálásra alkalmas tárgyakat kell biztosítani számára. A kisállat-kereskedésekben kaphatók speciálisan kölykök számára kifejlesztett játékok, de egy nem töredező fadarab vagy egy kiselejtezett házicipő is nagy örömöt okozhat kedvencünknek.

KUTYASÉTÁLTATÁS

Fontos: Elsősorban az ízületeken alakulhatnak ki a helytelen táplálás, illetve a túl sok mozgás és az ebből adódó túlterhelés miatt fejlődési zavarok.

A HELYTELEN TÁPLÁLÁS ÉS A TÚLTERHELÉS MARADANDÓ KÁROSODÁST OKOZHATNAK.

A táplálásról bővebben a Helyes táplálás című bejegyzésben írunk. A megfelelő mozgásmennyiségről pedig az alábbiakban lesz szó.

Már az első napokban érdemes hozzászoktatni a Golden Retriever kölyköt a pórázhoz. Rövidebb, a kutya tempójának megfelelő tempójú séták közben együtt fedezhetjük fel szűkebb környezetünket.
Fontos: A csúszós padló és a lépcső akadályok a kölyök számára. A még gyenge mozgásszervei nem bírják az ilyen terheléseket.

Az első hetekben maximum félórás séta elegendő. Amikor féléves lesz, a séták már lehetnek hosszabbak. Ha kertben tartjuk Golden Retrieverünket, akkor is naponta egyszer ajánlott elvinni sétálni. Ha aznap nincs is rá idő, legalább kertben mozgassuk le, játsszunk vele egy kicsit, mondjuk dobáljuk neki a labdát, hogy visszahozza. 18 hónapos korától kezdve a Golden Retriever akár 15 km-es, vagy hosszabb túrákra is elkíséri gazdáját.
A Golden Retriever mozgásigényéről bővebben az Ugat, rág vagy virágot gyomlál a kutyád? című bejegyzésben írunk.

JELLEMÉNEK FEJLŐDÉSE

A kölyökből a felnőtt kutyába történő átmenet során a Golden Retriever pszichikai fejlődése különböző fázisokon megy végbe. Az egyes szakaszok körülbelül meghatározható ideig tartanak.

Amikor körülbelül 10 hetes korában hazavisszük a Golden retriever kölyköt, ő már megtanult beilleszkedni egy szociális struktúrába. Ezt jelentette számára anyukája, saját családja. Most viszont új családba kerül, és ott meg kell találnia a helyét, azaz ki kell, hogy jelöljék számára a megfelelő helyet. Annál jobb, minél hamarabb megtanulja, hogy új ,,falkájában” ki a főnök, és hogy neki hol a helye.

Miután egy-két nap múlva otthonosabban érzi magát, ki fogja próbálni, mit szabad, és mit nem. Ez teljesen normális. Kiskutyaként hamar be fog tudni illeszkedni, ha nem várnak el tőle túl sok mindent. Mire Golden Retrieverünk fél éves lesz, addigra valószínűleg úgy fogjuk érezni, végre egy jólnevelt kutya tulajdonosai lehetünk. (Már ha megfelelően foglalkoztunk nevelésével, erről bővebben a Nevelés című bejegyzésben írunk.)

Fél éves kutyája számára viszont új fejlődési szakasz kezdődik. Ekkor belekerül a pubertás (kamasz) korszakába, azaz felébred nemi vágya. A szukák körülbelül 6-7 hónaposan tüzelnek először. A kanok is ekkor válnak nemileg éretté, ekkor kezdik el vizeléskor felemelni lábukat, és a másik nem iránt érdeklődni. Akár a kamasz gyerekek, a fiatal kutyák is a pubertás időszakában próbálják ki, hogy hol vannak a határok. Igen pimasz viselkedési módokat vesznek fel.

ÚGY TŰNHET, ELFELEJTETTE AZOKAT A DOLGOKAT, AMIKRE ADDIG NEVELTÜK.

De ez is normális. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a kis ,,éretlennek” megmutassuk, ki az úr. Mivel, ha a falkában élő állatnál hiányzik az alapvető hierarchia, akkor megfelelő hajlam esetén bizonytalan, félénk állat válik belőle, aki nem tudja, mit várhat el környezetétől. Az erős jellemmel rendelkező kutya viszont megpróbálja átvenni a falkavezér szerepét, azaz nem fogja komolyan venni gazdáját, és parancsainak nem fog engedelmeskedni.

Ebben az időben meg kell őriznünk nyugalmunkat, és következetesen el kell várni a kutyától, hogy végrehajtsa parancsaikat. Ez néha nagyon nehéz és sok időt igénylő feladat, de ha ez sikerül, akkor ez a fejlődési szakasz is minden különösebb probléma nélkül fog lezajlani.

Golden Retrieverünk körülbelül 15-24 hetes korára lelkileg is éretté válik, és a pimasz fiatal kutyából magabiztos, higgadt felnőtt kutyus lesz. A kifejlett Golden Retriever jelleméről bővebben itt írunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük