Fajtacikkek Goldi

A Golden Retriever megjelenése

A Golden Retriever arányos, erőteljes testfelépítésű kutya. Hátvonala vízszintes, izmos lágyéka rövid. Farkát a hátával egyvonalban tartja, vége nyugalomban a csánkjáig ér és nem hajlik vissza. Mellkasa mély, a bordák szépen íveltek. Vállai hosszúak, és erősen hátrahúzottak.

Könyökei a teste közelében vannak. Mellső lábai egyenesek, erős csontúak. Térde erősen hajlott, csánkja mélyen leengedett, nem fordul sem kifelé, sem befelé. A lábközépcsontok hátulról nézve különleges állásúak. Mancsai kerek alakú „macskamancsok”. Feszes, izmos nyaka meglehetősen hosszú.

A kanok marmagassága 56-61 cm, a szukáké 51-56 cm.
A felnőtt Golden Retrieverek súlya 27-33 kg.

FEJE

A Golden Retriever feje arányos, szép metszésű. A koponya széles, de nem tűnik durvának. Az arcorri rész erős, széles és magas. Az orrnyereg hossza nagyjából megegyezik a koponyáéval. Fülei mérsékelten nagyok, a távol ülő szemekkel majdnem egy szintben tűzöttek. A Golden Retriever harapása ollószerű.

Gyengéd száj, harapás jellemzi a fajtát. Ezt jól szemlélteti az alábbi videó a „tojás kihívásról”. A Golden Retrieverek képesek egy tojást bevenni és megtartani a szájukban olyan óvatosan, hogy az ne törjön össze vagy repedjen meg. Ez a tulajdonság különösen családi kutyaként, kisgyerekek mellett számít fontosnak.

Az orrnak lehetőleg feketének kell lennie, de hormonális hatások, illetve a környezeti hőmérséklet miatt (általában télen) világosabbá is válhat.

A szem pereme sötét, a szem barna.

SZŐRZETE

A Golden Retriever szőrzete a fajta leggyönyörűbb jellemzője, amely kiemeli még a hasonlóan rendkívüli jellembeli tulajdonságokkal rendelkező retrieverek közül is. Egy jól ápolt, jó szőrzetben levő Goldenre kellemes ránézni, esztétikai élményt nyújt.

A Golden Retriever szőrzete lehet sima, egyenes, hullámos, de sohasem lehet göndörödő! Nem durva, de nem is selymes, hanem a kettő közötti a szőrminősége. A felső szőrzet hosszabb, az aljszőr sűrű és pelyhes. Csak a jól fejlett aljszőrzettel rendelkező kutyák szőrzete vízálló, ami a vízi munkában fontos.

A Goldenek szőrzete is felnőtt korukra éri el végleges kinézetét, addig többnyire rövidebb. A felnőtté válás folyamatáról a Fejlődési lépések című bejegyzésben írunk.

KÉTFÉLE SZŐRTÍPUS

Talán a legnagyobb különbség a Golden Retrieverek között fajtán belül nem is a szín, hanem a szőrtípus.

Lapos, rövidebb szőrzetű és nehéz, tömött szőrtípusú Goldenek is vannak.

A kétféle szőrtípusú Golden Retrievert kölyök korában lehet a legjobban megkülönböztetni, mert a sima szőrtípusúnak egészen rövid, szinte „labradoros” szőre van, amikor pici, a tömöttebb szőrűnek pedig vastag vattaszerű.

A lapos szőrtípusú Golden Retriever kutyákat a legkönnyebb a kiállításra felkészíteni. Az ilyen kutya megjelenése csinos nyírás után, de egy egy egyszerű samponos fürdetést követő laza áttörlés után is.

A nehéz, tömött szőrtípusú Golden Retriever kutyák szőrápolása bonyolultabb. Fürdetés után kefélés következik, fésülés közben ki kell szárítani, és néhánynál még szükséges a törülközővel való leszorítás is a száradás során ahhoz, hogy lelapulásra bírjuk a szőrzetet, a megfelelő eredmény érdekében. Ez a szőrtípus tehát sok törődést igényel, viszont impozánsan mutat megfelelő felkészítés után. Az ilyen nehezebb, tömörebb szőrtípusú kutyákat jobb, ha nem közvetlenül a kiállítás előtt fürdetjük. Ennek a szőrzetnek kell egypár nap, amíg újra leül, és a szőr fényének visszanyeréséhez is kell ennyi idő.

A Golden Retrieverek szőrének ápolásáról a Gondozási tudnivalók című bejegyzésben írunk részletesebben.

SZÍNEI

A Golden Rertriever szőrzete az arany vagy a krémszínű bármely árnyalata lehet, viszont nem lehet vörös vagy mahagóni színű. A standardhoz ezek túl sötét színnek számítanak.
Nagyon világos aranyszínű lehet egy fajtatiszta Golden, de fehér Golden Retriever nincsen. Néhány fehér szőrszál megengedett, de csak a szügyön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük