Tulajdonosoknak

Szobatisztaság

Örömmel közölhetem, hogy egy normális körülmények között élő és egészséges kiskutya előbb utóbb szobatiszta lesz, hiszen alapvetően egy tiszta és okos állat. Nem mindegy azonban számunkra az, hogy a szobatisztasághoz vezető út milyen hosszú és küzdelmes lesz. Nézzünk pár módszert, ami segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot.

ELSŐ HETEK A LAKÁSBAN

Több út is vezet a sikerhez, hiszen a szobatisztaságra nevelés módszerei nagyban függnek a körülményektől, de az alapelvek ugyanazok: rá kell szoktatnunk kutyusunkat, hogy mindig egy előre kijelölt, megfelelő helyen végezze el a dolgát. Mivel a kutyust élete első 3 hónapjában kockázatos a parkba vagy az utcára levinni, ezért van rá esély, hogy az első ilyen kijelölt hely a lakásunkban lesz. Szerencsésebb helyzetben vannak azok a gazdik, akik a kutyust már eleve házuk udvarára tudják szoktatni.

A KIJELÖLT ILLEMHELY

A lakás egy megfelelő, jól tisztítható részén helyezzünk el egy újságpapírt vagy egy kis peremű dobozt. A cél az lesz, hogy átmenetileg erre az illemhelyre szoktassuk rá a pici kutyát.

Fontos, hogy a kiskutya általában törekszik arra, hogy egy helyen végezze a dolgát. Ezért szüksége van rá, hogy mindig egy kicsit érezze korábbi „művének” a szagát. Ne fertőtlenítsük és cseréljük teljes egészében tisztára ezt a kis vackot. Ellenben, ha más helyre sikerült a pisi-kaki, akkor valami jó szagos tisztítószerrel alaposan mossuk fel az érintett helyet, nehogy legközelebb is odacsábítsa a kis komiszt.

A NEVELÉS ALAPSZABÁLYAI

Kutyusaink alapvetően szeretnének a gazdik kedvében járni. Tehát a nagyon egyszerű kiindulópont legyen az, hogy ha kutyánk rosszat tesz, akkor egy kicsit megdorgáljuk, ha valamit helyesen csinál – mondjuk a megfelelő helyen végzi dolgát – akkor megdicsérjük.

MIÉRT KIABÁL A GAZDI?

Ha ifjú négylábú barátunk esetleg nem a megfelelő helyre piszkít, vagy megrágcsál valamit és ezt utólag fedezzük fel, ne fenyítsük meg. A kiskutya nem fogja érteni az összefüggést a múltban végzett dolgok és a szidás között. Ezt az összefüggést akkor sem tudjuk megértetni kutyánkkal, ha esetleg vadul az összepisilt-kakilt perzsa szőnyeg irányába mutogatunk, vagy netalántán az orrát a „művébe” beletuszkoljuk. Ne tegyük!

Fontos azonban az, hogy határozott lépéseket tegyünk abban az esetben ha a kis komiszt éppen tetten érjük. Ilyenkor dorgáljuk meg a kiskutyát és ha tehetjük kapjuk fel és vigyük a kijelölt illemhelyére.

DICSÉRET ÉS BÜNTETÉS

Dicséretként szeretgessük, simogassuk meg pici kutyánkat és lehetőleg mindig ugyanolyan szavakkal nyugtázzuk dicső tettét: „okos kutya, jó kutya, szép kutya”. A büntetésnél semmiképpen ne üssük meg a kiskutyát. Egy határozott és hideg „fujj, rossz kutya” megteszi a hatását. Ha már mindenképpen fizikailag is meg akarjuk dorgálni a kutyust, akkor a nyak feletti résznél megfogjuk és egy kicsit megrázzuk. Az anyakutya is így dorgálja a piciket, szóval tudni fogja miről van szó.

MIKOR ÉS HÁNYSZOR?

A fiatal kutyusok két-három óránként végzik el a dolgukat. Evés, ivás, alvás vagy intenzívebb testmozgás után nagyon valószínű, hogy szükségét érzik egy jó kis pisilésnek, kakilásnak. Érdemes ilyenkor az illemhelyükre, vagy a szabadba vinni őket és várni a tettre. Természetesen siker esetén ilyenkor eszeveszettül dicsérjük meg a kis négylábút.

KI KELL MENNEM!

Amikor a pici kutyát már arra neveljük, hogy a szabadban végezze el a dolgát, akkor érdemes a korábbi kis illemhelyét szagmintának magunkkal cipelnünk a parkba. Hamar rá fog jönni, hogy mit várunk tőle.

Próbáljunk nagyon figyelni arra, hogy mikor szeretne kimenni. Ilyenkor valószínűleg forgolódik, nyüsszög, kapar vagy esetleg kérlelően néz a kutya. Ebben az esetben ne késlekedjünk, mert hamar megtörténhet a „baleset”.

ÖRÖM PISI – BÁNAT PISI

Sokszor előfordul a fiatal ebeknél, hogy bár már tudják hol kell végezni dolgukat, mégis néha-néha maguk alá csurrantanak. Ezt legtöbbször erős pozitív vagy negatív érzelmi hatások váltják ki a kiskutyáknál. Pozitív érzelmi hatás lehet a gazdi hazaérkezése, vagy egy rég nem látott ismerős látogatása. Negatív hatás lehet a hosszasabb egyedüllét, ijedség, vagy a gazdi túlságosan radikális büntetése. Legyünk türelemmel, előbb utóbb ezeket a kis baleseteket is kinövik a kutyusok.

Egy átlagos kutyus 4-6 hónapos kora között lesz teljesen szobatiszta. Erre az időszakra mindenkinek sok sikert és mindenek előtt rengeteg türelmet kívánunk!

Forrás: kiskutya.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük