Fajtacikkek Tulajdonosoknak

Ugat, rág, vagy virágot gyomlál?

Ugat, rág, vagy virágot gyomlál a kutyád? Ha bármelyikre is igen a válasz, akkor tanácsos átszervezni a mindennapjainkat ebünkkel. Hiszen számtalan viselkedési probléma hátterében – mint például az ugatás, rágás, ásás stb. – az elszigeteltség, az unalom és az elégtelen mozgás áll.

Ahogyan mindannyian egyre elfoglaltabbak vagyunk, sokszor egyre kevesebb idő és energia marad kedvencünkre.

A NAPI SÉTA ÉS MOZGÁS LÉTFONTOSSÁGÚ

A kutyák fizikai és szellemi stimulációra szorulnak, hiszen számtalan viselkedési probléma az elszigeteltség, unalom és elégtelen mozgás miatt alakul ki. Bizonyított tény, hogy a testi gyakorlat és az azzal kapcsolatos szellemi ösztönzés kedvező hatással van ezekre a problémákra.

A brit NOAH (Országos Állategészségügyi Intézet) és számos világszínvonalú szakintézmény szerint a napi séta és mozgás létfontosságú kutyája egészségének megőrzéséért, valamint szellemi és fizikai kiegyensúlyozottságáért. A mozgás nemcsak javítja kutyája kényelmét, de izomépítő, depresszió- és túlsúlyosság-megelőző, segítségével kutyusa mentes lesz az ízületi problémáktól, javít a szív állapotán és a viselkedési szokásokon.

„DE HÁT EGY HATALMAS UDVARON SZALADGÁLHAT”

És itt hívnánk fel minden kedves Golden Retri gazdi figyelmét, hogy kutyusuk személyében egy vadászkutyát választottak. (Erről részletesebben Kutyatörténelem és a Golden Retriever jelleme című bejegyzésekben írunk.) Jelleme és testfelépítése miatt a Golden Retrievereknek nagy mozgásigényük van, melyet nem elégít ki még egy hatalmas udvar sem. Egy idő után a kutyák teljesen megszokják saját területüket, a rendelkezésükre álló kertet, és ingerszegény környezetté válik számukra az udvar, hiába „szabad tér” és „friss levegő”. De egy állandó játszótárs (egy másik kutya-pajti) sem mentesít minket a kutyasétáltatás alól. Golden Retrieverünknek rendszeres, konkrétabban mindennapos sétára van szüksége! Emellett időnként nagyobb túrákra, felfedező utakra.

ÚSZÁS? BÁRMIKOR!

A Golden Retrieverek nagyon szeretnek fürdeni. Az úszás, akárcsak az embereknél, a kutyáknál is nagyon egészséges sport. Ajánljuk minden Golden Retriever gazdinak akár tavakban is, kijelölt helyeken. A legtöbb kutya különösen nagy örömét leli abban, ha valamit bedobálunk neki a tóba, hogy hozza vissza. Ráadásul ez teljesen lemozgatja, és kedvencünk jól ki is fárad anélkül, hogy mi különösebben megerőltetnénk magunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük